Siebe Weide vertrekt bij de Museumvereniging

Nieuws | 13 aug 2019

Siebe Weide gaat de Museumvereniging na ruim twaalf jaar verlaten. Hij begon in 2006 als directeur van de Nederlandse Museumvereniging en de stichting Museumkaart. Na de fusie met de Vereniging van Rijksmusea in 2014 bleef hij de directie voeren. Dit najaar richt hij zich op zijn taak als voorzitter van de Code Culturele Diversiteit, die onder zijn leiding wordt vernieuwd.

Onder leiding van Siebe Weide is de vereniging een invloedrijke speler geworden waar het gaat om het museumbeleid van de overheid. Impactvolle vraagstukken zoals de afstoting van museale objecten, het herkomstonderzoek naar naziroofkunst en de toekomst van het museumbestel zijn door de vereniging keer op keer met overtuiging opgepakt. Ondertussen kreeg de Museumkaart een miljoen klanten erbij en kregen kinderen met Museumkids hun eigen platform. Het Museumweekend werd een Nationale Museumweek. En met het Museumcongres en de Museumkennisdag biedt de vereniging jaarlijks volop inspiratie, verdieping en netwerkmogelijkheden. “Het bestuur is Siebe Weide bijzonder erkentelijk voor zijn bijdragen aan het versterken van het publieke belang van musea”, aldus Irene Asscher-Vonk, voorzitter van de Museumvereniging en stichting Museumkaart.

Weide kijkt met plezier terug op zijn tijd bij de vereniging. “Werken voor de Nederlandse musea is een groot genoegen geweest. Afgelopen decennium was een ware renaissance van onze musea gaande, die inmiddels tot de top van Europa behoren. Dat ik met mijn collega’s daar een steentje aan heb mogen bijdragen, maakt me zeer dankbaar. Nu neem ik eerst de tijd om me op mijn toekomst te richten. Vrij naar David Bowie: ik weet niet waar ik heen ga, maar ik beloof dat het niet saai zal zijn.”

Mirjam Moll is de komende periode waarnemend directeur.

Over de Museumvereniging

In deze snel veranderende tijden zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Musea vertellen ons verhalen over wie we werkelijk zijn en waar we eigenlijk vandaan komen. Je kunt je er verwonderen, laten verrassen en verrijken. Het zijn plekken van ontmoeting, verbinding en bijzondere ervaringen: waar een leven lang leren tot leven komt. Want musea bewaren, onderzoeken en presenteren een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Samen met ruim 400 musea versterkt de Museumvereniging, als brancheorganisatie, het publieke belang van die Nederlandse musea. Door een blijvende binding van álle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren. Daarvoor zijn een stevig draagvlak, een groot verdienvermogen en een hoge kwaliteit van de museumsector noodzakelijk.

We helpen u graag verder

We helpen u graag verder

Met ons in gesprek over dit onderwerp?

We helpen u graag verder

We helpen u graag verder

Met ons in gesprek over dit onderwerp?

Deel dit nieuws