Nieuwe en vertrouwde bezoekers openen wereld in Nationale Museumweek

Nieuws | 11 apr. 2022

De achtste Nationale Museumweek met als thema ‘open je wereld’ is zondag afgesloten. Bezoekers namen deel aan honderden activiteiten in de musea, duizenden kinderen speelden de Museumkids Escape Game en er waren honderdduizenden weergaven voor de online video’s, zoals Museumweek met Quinty Misiedjan en Splinter Chabot. Bijna 20.000 mensen vroegen #MuseumVrij: een ludieke actie waarbij werkgevers werden opgeroepen om werknemers tijdens de Museumweek een paar uur MuseumVrij te geven. De berichtgeving omtrent de Museumweek leidde bovendien tot Kamervragen gesteld door Lucille Werner (CDA).

In deze Kamervragen roept Werner staatssecretaris Uslu op om in gesprek te gaan met de Museumvereniging en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om oplossingen te zoeken voor de financiële en personele problemen van de Museumsector. Ongeveer 25% van de Nederlandse musea dreigt dit jaar namelijk in de financiële problemen te komen. Het gaat vooral om musea die de gemeente als hoofdfinancier hebben en om privé-gefinancierde musea, die geen subsidie ontvangen. Hoofdreden voor de problemen zijn de veel lagere bezoekcijfers dan vóór de verplichte coronasluitingen. Een extra reden om het publiek weer te stimuleren tot een bezoek tijdens de Nationale Museumweek.

De ruim 450 musea door het hele land organiseerden allerlei activiteiten rond het thema 'open je wereld'. Van speeddaten met een kunstwerk in het Kröller-Müller Museum tot aan het voeren van een gesprek over kunst in het Zeeuws Museum. En van een Escape Game tot aan lezingen door experts. Via Museumvrij.nl vroegen bijna 20.000 werknemers MuseumVrij om even de werkweek te breken in het museum. Ook staatssecretaris Uslu nam op 5 april even MuseumVrij in het Mauritshuis. Musea zijn onze plekken van inspiratie en verwondering. Van bezinning en herkenning. Een ontmoetingsplaats die het gesprek activeert tussen mensen met verschillende achtergronden en wereldbeelden: juist ook in deze overweldigende tijden!

Het was voor de musea een verademing om, na twee online edities van de Nationale Museumweek, bezoekers weer in het museum te kunnen ontvangen. Dat smaakt naar meer, gelukkig zijn musea weer onbeperkt geopend: op Museum.nl vind je het actuele aanbod tentoonstellingen en activiteiten. En met ruim 450 musea in ons land is er altijd wel een in de buurt!

Deel dit nieuws