Nederlandse museumsector schouder aan schouder met Oekraïense collega’s

Nieuws | 21 mrt. 2022

Onze sector is, zoals iedereen, geschokt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Ook de culturele sector in het land wordt hard geraakt. Er zijn verschillende initiatieven in binnen- en buitenland van en met musea om het cultureel erfgoed in Oekraïne zoveel mogelijk te beschermen. Op deze pagina vind je de museale steuninitiatieven en links naar pagina’s met meer informatie.

ICOM Polen helpt Oekrainse museumprofessionals door aan hen (na aanvraag van deze professionals) de eerste drie maanden subsidie te verstrekken. 

Iedereen met een Oekraïens paspoort kan gratis het museum van Singer Laren bezoeken. Daarnaast organiseert het museum tien gratis kunstlessen voor Oekraïense kinderen die in Laren en Blaricum verblijven. De lessen zullen plaatsvinden vanaf 12 april van 15.00 - 16.30 uur. Er is plek voor maximaal 20 kinderen in de leeftijd van 7-16 jaar.  

In samenwerking met de Vereniging Vrienden van het Groninger Museum steunt het Groninger Museum via een (artistieke) donation box de Stichting Peace for Art, die zich inzet voor kunstenaars uit Oekraïne. Meer informatie is te vinden op de website: peaceforart.com.
 
De Fraeylemaborg in Slochteren geeft álle vluchtelingen gratis toegang. De vluchtelingen die op een steenworp afstand van de borg komen te wonen krijgen een uitnodiging voor rondleidingen en activiteiten. 
 

Om solidariteit te tonen en om medeleven en steun te betuigen, organiseerde het culturele veld weekend 4, 5 en 6 maart verschillende activiteiten. Hier vind je meer informatie over de actie #hArtforUkraine.

In Duitsland dringt World Heritage Watch er bij musea, tentoonstellingshuizen en galerieën op aan om verpakkingsmateriaal te doneren om Oekraïense kunstschatten te beschermen. Lees er hier meer over. 
Cindy Zalm van Nationaal Museum van Wereldculturen verzamelt in Nederland verpakkingsmaterialen. Meer informatie is op te vragen via: cindy.zalm@wereldculturen.nl.

In Duitsland is op de website van Heartforukraine een overzicht te vinden van verschillende initiatieven voor Oekraïne.

DutchCulture heeft een speciale Info point Dutch cultural cooperation with Ukraine and Russia ingericht, voor vragen over culturele samenwerking met deze twee landen.

European Cultural Foundation heeft een Oekraïense editie van het Culture of Solidarity Fund in het leven geroepen. Dit fonds staat nu open voor de behandeling van culturele noodverzoeken en gezamenlijke Europese acties om Oekraïne bij te staan. Er is hierbij specifieke aandacht voor initiatieven die zich richten op desinformatie, op de huisvesting van individuen die onderdak zoeken of in ballingschap zijn, en op culturele en artistieke uitingen die ‘bestand zijn tegen de harde realiteit van conflicten’. Lees hier meer over dit speciaal in het leven geroepen Culture of Solidarity Fund.  

Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO) is een groep erfgoedprofessionals en vrijwilligers uit de hele wereld die samenwerken om bedreigd erfgoed, digitale content en data in Oekraïne te archiveren en veilig te stellen.

Ukrainian Emergency Art Fund is ontstaan vanuit een samenwerking van verschillende beeldende kunst instellingen. Het fonds ondersteunt zowel werkenden in de culturele sector die zich nog in Oekraïne bevinden, als ook kunstenaars die zijn gevlucht. Ook houden ze een lange lijst bij met andere steunpunten en mogelijkheden waar Oekraïense kunstenaars en artiesten terecht kunnen.

Visual Culture Research Center / Kyiv Biennale Veel medewerkers zijn nog in Oekraine en hebben een structuur opgezet om kunstenaars en cultuurwerkers daar te helpen met basisbehoeften. Men kan rechtstreeks doneren aan kunstenaars en cultuurwerkers in Oekraïne.

Op 2 april organiseert het Amsterdamse kunstenaarsinitiatief W139 met de Oekraïense kunstenaar Sophia Bulgakova de fundraising middag en avond. 'How to set your signs on fire'. Het doel is ondersteuning van Oekraïense kunstenaars ter plaatse en het behoud/de evacuatie van Oekraïense kunst en erfgoed. 

 

 

 

Deel dit nieuws