Museumdefinitie

De term museum is niet beschermd en daarom voor iedereen vrij te gebruiken. De Museumvereniging, als brancheorganisatie voor de Nederlandse musea, ziet het als een van haar taken duidelijkheid te geven over de definitie van een museum.

Internationale museumdefinitie
Tijdens de ICOM General Conference in Praag (2022) is de nieuwe internationale museumdefinitie door de internationale museumgemeenschap met overweldigende meerderheid (92%) aangenomen. De Museumvereniging steunt de definitie; een belangrijke graadmeter voor wat een museum is en wat het museum betekent voor de maatschappij. De vastgestelde internationale museumdefinite luidt:

“A museum is a not-for-profit, permanent institution in the service of society that researches, collects, conserves, interprets and exhibits tangible and intangible heritage. Open to the public, accessible and inclusive, museums foster diversity and sustainability. They operate and communicate ethically, professionally and with the participation of communities, offering varied experiences for education, enjoyment, reflection and knowledge sharing.”

De aanloop naar de vastgestelde museumdefinitie
Tijdens de ICOM General Conference in Kyoto in 2019 is het besluit over een nieuwe museumdefinitie uitgesteld, onder andere om meer ‘bottom up’ vanuit de leden de discussie te voeren over wat een museum is en wil zijn. Een internationale werkgroep, genaamd ICOM Define, werd opgericht. Deze werkgroep presenteerde in december 2020 een uitgebreid stappenplan waar er in verschillende consultatierondes toegewerkt zou worden naar een breed gedragen definitie. Ook ICOM Nederland heeft samen met de Museumvereniging het Nederlandse veld bij dit proces betrokken. In twaalf stappen, verdeeld over vier rondes, werden kernwoorden verzameld en conceptteksten beoordeeld. Dat heeft uiteindelijke geleid tot één voorstel.

Op de website van ICOM Nederland kun je meer vinden over dit proces.

Inbedding museumdefinite in Nederlands museumbeleid
Musea die lid willen worden van de Museumvereniging dienen zich te registreren bij het Museumregister Nederland. Bij het Museumregister worden instellingen getoetst op basis van de Museumnorm, een set kwaliteitscriteria inzake bedrijfsvoering, collectiebeheer en publiekszaken. De museumdefinitie is onderdeel van de Museumnorm. Door certificering bij het Museumregister laten musea zien dat zij aantoonbaar voldoen aan de museumdefinitie.

De Museumvereniging zet zich continu in voor een sterk museumveld waar praktijk en beleid op elkaar aansluiten. De aankondiging van de nieuwe museumdefinitie zet ons ertoe om, samen met partners als het Museumregister Nederland, de Museumconsulenten en ICOM Nederland, de Museumnorm samen met onze leden te herijken. Het Museumcongres op 6-7 oktober 2022 vormde hiervoor het startschot.

 

Meer informatie over dit onderwerp?

Meer informatie over dit onderwerp?

We helpen je graag verder.

Mail Aylin
Meer informatie over dit onderwerp?

Meer informatie over dit onderwerp?

We helpen je graag verder.

Mail Aylin