Musea mogen naar verwachting per 1 juni heropenen

Nieuws | 06 mei 2020

Goed nieuws vanavond voor musea tijdens de persconferentie: als iedereen zich verstandig blijft gedragen en zich aan de gedragsregels blijft houden, worden de coronamaatregelen geleidelijk afgebouwd. Culturele instellingen, waaronder musea, mogen naar verwachting per 1 juni hun deuren openen. Of musea op 1 juni inderdaad heropenen, maakt het kabinet bekend op 20 mei. 

Minister-president Rutte: "Musea mogen per 1 juni ook weer open mits bezoekers vooraf kaartjes kopen, zodat musea kunnen sturen op anderhalve meter afstand." Het maximale aantal van maximaal 30 personen, dat voor veel categorieën tot 1 juli geldig is, geldt niet voor musea. Museumbezoek is vanaf 1 juni mogelijk op reservering, als mensen op anderhalve meter afstand van elkaar blijven en het voorlopige protocol voor heropening van de Museumvereniging volgen. Hierin staat onder meer dat musea looproutes moeten aanpassen om inkomende en uitgaande bezoekers van elkaar te scheiden. Ook wordt het publiek opgeroepen om voorlopig alleen naar musea in de eigen woonplaats of omgeving te gaan. De verwachting is dat de meeste musea de richtlijnen in het protocol in de praktijk kunnen brengen. 145 musea bieden al online tickets aan. Voor andere is telefonisch reserveren een alternatief. 

Inkomsten van musea zullen achterblijven

Hoewel musea vanaf 1 juni de deuren mogen openen, zullen de inkomsten voorlopig achterblijven. Als brancheorganisatie schatten wij in dat het verlies na heropening rond de €5 tot €7 miljoen per week zal blijven. De situatie blijft dus zorgelijk. Daarom dringen wij bij de overheid, rijks, gemeentelijk en provinciaal, aan op een passend steunpakket voor alle type musea, ongeacht hun grootte of dat ze privaat of door de overheid gefinancierd zijn. Daarnaast is snel meer duidelijkheid nodig over de besteding van de € 300 miljoen die cultuurminister Ingrid van Engelshoven heeft toegezegd aan de cultuursector.

Deel dit nieuws