Met Tweede Kamerlid Jorien Wuite op bezoek in Stedelijk Museum Alkmaar

Nieuws | 27 jul. 2022

Tweede Kamerlid Jorien Wuite (D66) bracht op 22 juli 2022 een bezoek aan het Stedelijk Museum Alkmaar, samen met de Museumvereniging. Museumdirecteur Patrick van Mil vertelde over de tentoonstelling rondom Rembrandts Vaandeldrager, die voor een maand in het museum hangt. Het schilderij wordt vergeleken met een vaandeldrager die de Alkmaarse schilder Caesar van Everdingen (1616/17-1678) heeft gemaakt. Het museum toont ook andere schuttersstukken uit ongeveer dezelfde tijd.

Van Mil vertelde dat met de Vaandeldrager de bezoekaantallen zijn verdubbeld. Ook komen er mensen die anders zelden een museum bezoeken. Dat gebeurt de hele week door, en extra op de maandagen: dan is het museum deze maand gratis open. Er kwam onder andere een groep mensen van de thuislozenopvang.

Het museum spant zich ook op andere manieren in om mensen bij het museum te betrekken. Zo loopt er een project van drie jaar waarbij vmbo-leerlingen lessen krijgen die het museum verzorgt. Het museum zorgt dat elke vmbo-klas eerst drie keer een docent vanuit het museum op bezoek krijgt. De vierde les is een bezoek aan het museum. Daarna ontwikkelt een klas een idee voor een tentoonstelling bij één van objecten in het museum, waarbij ze samenwerken met een kunstenaar. Er hebben al 70 schoolklassen meegedaan, en de vijf beste ontwerpen worden nu gepresenteerd in het museum. Het publiek en een jongerenjury kiezen daaruit hun favoriete ontwerp, dat in het museum gerealiseerd zal worden.

De tentoonstelling over kunstenaar Rudi van de Wint, die onder andere schilderijen voor de Tweede Kamer heeft gemaakt,  en die met zijn project De Nollen, in de duinen bij Den Helder, een natuurlandschap heeft voorzien van metalen sculpturen, bewerkte bunkers, en het begin van een gebouw dat nog een museum moet worden.

Jorien Wuite over haar bezoek: “Prachtig te zien hoe het Stedelijk Museum Alkmaar de verbinding legt tussen De Vaandeldrager, hedendaagse kunstenaar Rudi van de Wint en de geschiedenis van Alkmaar. EN het project waarmee al 70 vmbo-klassen bij het museum zijn geweest, en waarin leerlingen eigen verhalen voor in het museum hebben gemaakt, laat zien dat musea ook nieuwe groepen mensen weten te bereiken. Jongeren etaleren hun talenten en vertalend beeldende kunst naar thema’s die hen raken en bezighouden. Een aanpak en vernieuwing die D66 graag steunt:”