Aanpassingen Museumprotocol per 20-09 18:00 uur

Nieuws | 18 sep. 2020

Op de persconferentie op vrijdagavond 18 september werden nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt, bovenop de bestaande maatregelen. Deze maatregelen zullen zondag 20 september om 18:00 uur ingaan.

Lees meer

Samenkomsten van meer dan 50 mensen zijn meldingsplichtige evenementen geworden. Er zijn uitzonderingen voor onder ander culturele instellingen waaronder musea. Bijeenkomsten, zoals lezingen met meer dan 50 bezoekers of gasten, zijn meldingsplichtig.

Veiligheidsregio's nemen verzwarende maatregelen

Het kabinet kondigt aan dat meerdere veiligheidsregio’s verzwarende coronamaatregelen zullen nemen. Musea zijn verantwoordelijk om ook de regels die gelden in hun eigen veiligheidsregio op te volgen. Deze regels zijn hier te vinden.

Van de burgemeesters van de vier grote steden, allen voorzitter van hun veiligheidsregio, weten we dat ze niet vanuit zichzelf van plan zijn om voor culturele instellingen het regime te verzwaren. Zij zijn tevreden over de wijze waarop musea, podia, bibliotheken en ander instellingen hun protocollen toepassen en handhaven. 

Omdat het beeld per regio nogal verschilt en daarom ook verschillende consequenties heeft voor musea hebben we enkele aanpassingen in het museumprotocol doorgevoerd:

  • Bijeenkomsten binnen musea én buiten het museum waarbij meer dan 50 mensen samenkomen zijn meldingsplichtige evenementen;
  • Check bij de eigen veiligheidsregio of er sprake is van verzwarende maatregelen en volg die op! 

Veilig en verantwoord museumbezoek

Musea volgen de voorschriften van de overheid om het coronavirus in te dammen. Zo zorgen we er samen voor dat een ieder zo onbekommerd mogelijk kan genieten van museumbezoek. Overigens zijn bij de Museumvereniging geen gevallen bekend waarin een museum een brandhaard van corona was. Daar blijven musea zich ook voor inzetten; opdat een ieder veilig uit kan.

Deel dit nieuws