Aanmelden Museumtalentprijs

Nieuws | 30 sep. 2020

Jonge professionals werkzaam in musea, presentatie-instellingen en kunstorganisaties kunnen tot woensdag 25 november voorgedragen worden door professionals of betrokkenen uit de sector voor de Museumtalentprijs 2020. 

De Museumtalentprijs is door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) sinds 2017 ingesteld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld om jong talent in de museumsector in de schijnwerpers te zetten en kansen te bieden om zich door te ontwikkelen. Het gaat specifiek om jonge professionals (tot 32 jaar) die betaald werk verrichten aan één van de museale collecties in Nederland.

De deadline voor het aanmelden van jonge professionals voor de Museumtalentprijs is woensdag 25 november 2020 om 12:00 uur.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) verzorgt de uitvoering van deze stimuleringsprijs voor jong talent in opdracht van de minister van OCW. De winnaar ontvangt een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject aangeboden door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt €7.000 en de overige twee finalisten ontvangen een bedrag van €3.000 euro voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject.

Criteria

 • Genomineerde is jonger dan 32 jaar op het moment van uitreiking van de prijs (januari 2021);
 • Belangrijkste werkzaamheden zijn musea en beeldende kunst gerelateerd;
 • Geeft zichtbaar blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op erfgoed en/of monumentenzorg;
 • Heeft de ambitie om in 2021 deel te nemen aan een (betaald) persoonlijk ontwikkelingstraject dat in overleg met de RCE en het Mondriaan Fonds tot stand komt;
 • Is betaald werkzaam voor en/of in de monumentensector, in loondienst of als zelfstandige;

  Deelname

  Kandidaten kunnen worden voorgedragen door professionals of betrokkenen uit de sector. Aanmelden kan tot en met woensdag 25 november 2020 - 12.00 uur met het aanmeldingsformulier.

Winnaars eerdere edities

 • 2019: Boukje Schaap (Museum Catharijneconvent).
  Overige genomineerden: Richard Kofi (Nationaal Museum van Wereldculturen) en Anouk Heesbeen (Museum de Lakenhal).
 • 2018: Davida de Hond (CODA).
  Overige genomineerden: Femke Veeman (EYE filmmuseum) en Brigitte Jansen (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid).
 • 2017: Imara Limon (Amsterdam Museum).
  Overige genomineerden: Marleen Hartjes (Van Abbemuseum), Kristel Witkom (Haags Historisch Museum)
Deel dit nieuws