Kidsproof Musea 2023

Nieuws | 22 nov. 2022

In 2023 telt Nederland 55 Kidsproof musea! Na meer dan 11.000 museuminspecties door 6.000 Museumkids kunnen musea in 10 van de 12 provincies een jaar lang dit felbegeerde keurmerk voeren. Dit is de 11e editie op initiatief van de Museumvereniging. 

De volledige lijst staat hieronder!

Een museum krijgt het kidsproof keurmerk op basis van de inbreng van kinderen in drie leeftijdsgroepen: 4 t/m 6, 7 t/m 9 en 10 t/m 12jaar. Ondanks het feit dat afgelopen jaar musea dicht waren door de lockdown zijn in totaal 11.000 beoordelingen binnengekomen. Om je Kidsproof museum te mogen noemen is een rapportcijfer van een 8 of hoger nodig. Daarnaast moet het museum een goede NET promotor score hebben, dit is een meetinstrument in hoeverre kinderen het museum zouden aanraden aan andere kinderen.

5  nieuwe Kidsproof musea

Maar liefst 5 nieuwe musea krijgen dit jaar het stempel Kidsproof museum in 5 verschillende provincies. Dit zijn Koninklijk Eise Eisinga Planetarium (Friesland), Speelgoedmuseum Deventer (Overijssel), Stedelijk Museum Zutphen (Gelderland), Nationaal Monument Kamp Vught (Noord-Brabant) en Kasteel Hoensbroek (Limburg).

Gelderland aan kop

Met maar liefst 12 toekenningen heeft de provincie Gelderland de meeste Kidsproof musea van Nederland. In 10 provincies hebben musea voor het komende jaar het keurmerk gekregen.

Quotes van Museuminspecteurs

  • “Je leert veel over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn megaveel voertuigen en op sommige dagen mag je zelfs in een echte tank zitten”. Over het Nationaal Militair Museum
  •  “Er is een leuk oertijdpark met leuke hutten en er is een leuke speurtocht aan het eind van de speurtocht kreeg ik een steendje en diploma” over het Hunebedcentrum
  • “In dit museum zijn er dino's te zien. Supergaaf. Een echte T-Rex. Je ziet ook een dinootje die uit het ei komt in een filmpje. Ze hebben daar heel veel opgezette dieren.” over het Naturalis 

De Michelinsterren van de museumwereld

Vera Carasso Directeur Museumvereniging: “Kidsproof musea zijn de Michelinsterren van de museumwereld. De eerlijkste bezoekers, de kinderen zelf, beoordelen de musea. Dit legt de lat hoog en daagt musea uit te programmeren wat kinderen spannend en interessant vinden. Het label Kidsproof is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een felbegeerd keurmerk waar duizenden kinderen aan meewerken. We zien nog steeds een sterke groei van deze groep jonge bezoekers en steeds meer musea krijgen in de gaten hoe deze kwalificatie nieuwe bezoekers trekt. We verwelkomen de 5 nieuwe kandidaten en feliciteren alle Kidsproof musea 2023”

Speelgoedmuseum Deventer ontvangt het keurmerk Kidsproof museum 2023

Deel dit nieuws