Museumvereniging

MUSEUMVISIE 2012|3

Museumvisie 2012|3

Museumcongresnummer: Samenwerken tot (w)elke prijs?!

Strategische cultuurpolitiek
Elkaar tegensprekende ‘adviezen’ van lokale en landelijke cultuurraden, inmiddels rigide subsidieverstrekkers, wekken verwarring. Logisch dat musea zich afvragen welke strategieën ze moeten volgen. Sandra Jongelen geeft wat voorzetjes.

Een flamboyante Blühm
Als nieuwe Duitse, maar verNederlandste directeur van het Groninger Museum wil Andreas Blühm verder op de weg die zijn kleurrijke ‘overvoorganger’ Frans Haks 25 jaar geleden insloeg: naar een plek voor ontmoeting, emotie en meningsvorming, met goed management.

Samenwerking=fuseren/kannibaliseren?
Geen welwillende wens meer: samenwerken is nu een snoeiharde eis van subsidieverstrekkers. Visies uit het museumveld op de consequenties, de goede en ook slechte resultaten van versneld moeten samenwerken.

Praktijkervaringen ‘Meer dan Waard’
Wat is het effect van de Resolutie van Middelburg op het Museumcongres aldaar (2009) en het daarna in 2011 verschenen boekje ‘Meer dan waard’?
Margriet de Jong peilde de meningen van vier museumdirecteuren over de vijf museum-waarden.

Verder
- Vernieuwde musea: Klok & Peel, Belasting & Douane
- Reinwardt-studenten runnen Vestingmuseum Naarden met verve
- Digi-archeologie

U kunt dit nummer aanvragen of een abonnement nemen. U kunt ook mailen of bellen: 020-551 29 00. Tot 1 oktober kunt u uw tips of ideeën mailen voor Museumvisie 4.

Reageer en discussieer mee via Museumvereniging op LinkedIn

2185 keer bekeken