Museumvereniging

Museumvereniging

Nieuwsoverzicht

september 2015

 • MUSEUMVISIE 3 l 2015 Congresnummer: maatschappelijke verankering & waardecreatie

  15 sep 2015

  Als bezoekcijfers onverbiddelijk teruglopen en middelgrote musea hun positie – aan gemeente of provincie – moeten bewijzen, is maatschappelijke verankering van overlevingsbelang. Aanzet tot het discussiethema op het komende Museumcongres.


 • Directeur Amsterdam Museum naar Berlijn

  08 sep 2015

  Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum en Museum Willet-Holthuysen, is per 1 februari 2016 benoemd als directeur van de Stiftung Stadtmuseum Berlin. Dat zijn zes museale instellingen, waaronder het Märkisches Museum, het historische museum van het Land - de provincie - Berlin.


 • Museum De Lakenhal krijgt collectie Hendrik Val

  03 sep 2015

  Elske Valk schenkt Museum De Lakenhal ruim twintig tekeningen en schilderijen van haar vader Hendrik (1897-1986). Het zijn vooral werken uit de vroege periode van de modernistische schilder, toen hij in Leiden woonde en werkte. Ze benadrukken het belang van Hendrik Valk binnen het krachtenveld van De Stijl aan het begin van de 20e eeuw.


augustus 2015

 • Interview Petra van Haren juryvoorzitter Museumeducatie Prijs

  25 aug 2015

  Maak kennis met de juryvoorzitter van de Museumeducatie Prijs: Petra van Haren.


 • Museumkaart op Marktplaats?

  20 aug 2015

  Het komt regelmatig voor dat mensen een gebruikte Museumkaart te koop aanbieden op internet. Zodra wij dat zien, blokkeert de Stichting Museumkaart zo'n kaart. Een Museumkaart is persoonlijk en slechts door één persoon te gebruiken. Iedereen die een Museumkaart koopt gaat daar bij aankoop mee akkoord.


 • Ineke Middag naar Beeld & Geluid

  18 aug 2015

  Per 21 september treedt Ineke Middag in dienst als unitmanager Museum bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Middag (1957) gaat ook deel uitmaken van het Management Team. Zij heeft veel ervaring in musea - Van Gogh Museum, Singer Laren en recentelijk Het Hof van Nederland, de archiefwereld- erfgoedcentrum DiEP - en de omroep (AVRO).


 • Tentoonstelling Matisse trekt 360.000 bezoekers

  17 aug 2015

  De tentoonstelling De Oase van Matisse is een groot succes gebleken. Er zijn maar liefst 360.000 bezoekers op de tentoonstelling afgekomen


 • 350.000 bezoekers voor het Nationaal Militair Museum in Soest

  14 aug 2015

  Deze week werd in het Nationaal Militair Museum de 350.000e bezoeker welkom geheten. De gelukkige, Louise Daalen, werd met een bos bloemen en een waardecheque verrast. Directeur Hedwig Saam stond haar bij de ingang op te wachten.


 • Arend-Jan Weijsters nieuwe directeur Museum Het Valkhof

  12 aug 2015

  Museum Het Valkhof in Nijmegen krijgt een nieuwe directeur. Op 14 september begin Arend-Jan Weijsters als de opvolger van Marijke Brouwer. Weijsters is sinds 2011 directeur van het Nationaal Glasmuseum Leerdam. Daarvoor werkte hij onder andere in het Rijksmuseum, de ABN AMRO Kunststichting, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum Eindhoven.


 • Helma Hoving benoemd tot interim-directeur bij TwentseWelle

  11 aug 2015

  De Raad van Toezicht van Museum TwentseWelle heeft Helma Hoving benoemd tot nieuwe interim-directeur.


 • Eric Wetzels weg bij Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum

  05 aug 2015

  Op 1 september 2015 neemt Eric Wetzels afscheid als directeur bij het Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. De grootste verdienste van Eric Wetzels is dat hij deze drie instellingen samen bracht.


 • Kris Callens nieuwe directeur van Fries museum

  04 aug 2015

  Per 1 augustus wordt Kris Callens de nieuwe directeur van Keramiekmuseum Princessehof, het Fries Museum en het Fries Verzetsmuseum. Hij volgt Saskia Bak op, die directeur werd van Museum Arnhem.


 • Nieuwe Museum CAO

  04 aug 2015

  Op 1 april 2015 is de nieuwe Museum-CAO overeengekomen, die geldt tot 1 oktober 2016. Onder de werksfeer van de Museum-CAO vallen momenteel 37 instellingen.


 • Rondleiding voor mensen met dementie door CODA in Apeldoorn

  03 aug 2015

  In Apeldoorn start CODA vandaag met nieuwe rondleidingen speciaal voor mensen met dementie. Tijdens dit programma Onvergetelijk CODA stelt de rondleider open vragen over de kunstwerken. Zo worden herinneringen opgeroepen bij de bezoekers.


juli 2015

 • Museumcongres 2015: meld u nu aan!

  23 jul 2015

  Op donderdag 8 oktober 2015 vindt het vernieuwde Museumcongres plaats in Apeldoorn. Het thema luidt Reinventing 2020. Hoe maak ik mijn museum klaar voor de toekomst? Samen met deskundigen binnen en buiten de museumsector zoeken we naar antwoorden tijdens een divers en interactief programma.


 • Postuum eerbetoon aan Manus Brinkman

  20 jul 2015

  Postuum eerbetoon aan Manus Brinkman: uitgave van zijn boek De Verzelfstandiging. Iedereen die wil, kan het boek over de verzelfstandiging van de rijksmusea bestellen.


 • In memoriam Manus Brinkman

  06 jul 2015

  Een buitengewoon hartelijk, open, spontaan en bovenal gedreven museummens is niet meer. Op 4 juli overleed Manus Brinkman in zijn woonplaats Chiang Mai, Thailand.


juni 2015

 • Erfgoedwet aangenomen

  17 jun 2015

  De Tweede Kamer nam gisteren met algemene stemmen de Erfgoedwet aan. Daarmee heeft Nederland vanaf volgend jaar een betere bescherming van cultureel erfgoed.


 • Feest voor musea en Museuminspecteurs

  09 jun 2015

  De prijsuitreiking van het beste kidsproof museum en de Museuminspecteur van het jaar 2015 was een feest! Bekijk het filmpje.


 • Bussemaker biedt zekerheid voor musea

  08 jun 2015

  “Musea kunnen meer investeren in de toekomst door de zekerheid die Minister Bussemaker hen nu biedt. ” Dat zegt Siebe Weide, Algemeen directeur van de Museumvereniging in een reactie op de uitgangspuntenbrief van Minister Bussemaker die vandaag verscheen.


 • Nieuw Functiehandboek Musea

  03 jun 2015

  Nog vollediger en nog uitgebreider, met specifieke aandacht voor loopbaan paden. Vanaf heden te bestellen!


 • Museumvereniging blij met Erfgoedwet

  03 jun 2015

  Gisteren presenteerde minister Bussemaker de nieuwe Erfgoedwet in de Tweede Kamer. De wet biedt betere bescherming tegen onzorgvuldig afstoten van museale collecties. De Museumvereniging ijverde hiervoor sinds 2010


 • Mauritshuis genomineerd voor Gouden Struis

  01 jun 2015

  De Gouden Struis is de prijs voor de beste culturele marketingcase van het seizoen. Voor het eerst dit jaar werd het deelnemersveld uitgebreid naar de hele culturele sector.


mei 2015

 • Meld uw gemeente aan voor de BNG Bank Erfgoedprijs

  18 mei 2015

  Kent u een gemeente met uitstekend erfgoedbeleid? Meld die gemeente dan aan voor de BNG Bank Erfgoedprijs t.w.v. 25.000 euro van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92.


 • Musea gastvrij voor minder mobiele bezoeker

  12 mei 2015

  Het is goed gesteld met de toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers in de Nederlandse musea. Dat blijkt uit de ANWB Museumcheck.


 • Eerste Kennisdag secties van start!

  11 mei 2015

  Vandaag, 11 mei, organiseren de secties van de Museumvereniging de eerste van drie gezamenlijke kennisdagen in het Nationaal Militair Museum. Het thema is ‘publiek’.


 • Internationale versie `Meer dan waard´

  08 mei 2015

  NEMO brengt een publicatie uit getiteld `Museum 4 Values – Values 4 Museums’. Het beschrijft vier maatschappelijke waarden van musea, vergelijkbaar met de publicatie ‘Meer dan waard’.


april 2015

 • Doe mee aan de Maand van de Geschiedenis 2015

  28 apr 2015

  Doe mee aan de Maand van de Geschiedenis in oktober 2015, met het thema Tussen Droom & Daad.


 • 7e pronkstuk Nationale Museumweek: 28 m lang zwaard Grutte Pier in Leeuwarden

  23 apr 2015

  Elke Fries kent het zwaard van Grutte Pier. Maar geen Fries zag het ooit 28 meter lang in glimmend goud boven de stad uit stijgen. Donderdagochtend 23 april werd het zevende - en voorlopig laatste - pronkstuk onthuld op de Lange Pijp in Leeuwarden ter ere van de Nationale Museumweek. De goudkleurige replica van het bekende zwaard van Grutte Pier staat symbool voor de Friese vrijheid.


 • Zesde pronkstuk Nationale Museumweek: vijf gouden DAF's 33 in Eindhoven

  22 apr 2015

  Sinds woensdagmiddag 22 april vlammen vijf gouden exemplaren van de DAF 33 op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Na een warm welkom van burgemeester Rob van Gijzel en vice-voorzitter Geert Vermeer van het DAF Museum luisterden pers, genodigden en het winkelend publiek aandachtig naar een vurig betoog van schrijver Mano Bouzamour over de betekenis van kunst en cultuur.


 • Gouden VOC-schip Hoorn vijfde onthulling Nationale Museumweek

  21 apr 2015

  Het vijfde gouden pronkstuk in de Nationale Museumweek voer dinsdagavond op spectaculaire wijze de haven van Hoorn binnen. Het VOC Schip de Halve Maen was in een feeërieke projectie op een waterscherm te zien. Burgemeester Onno van Veldhuizen, olympisch- en wereldkampioen windsurfen Stephan Van den Berg en directeur van het Westfries Museum Ad Geerdink verwelkomden het in grote getale toegestroomde publiek.


 • Trots van Kampen 6 meter hoog in goud in Nationale Museumweek

  20 apr 2015

  'Wat mij betreft blijft de drinkhoorn hier een jaar staan.' De Kampenaar is volgens burgemeester Koelewijn heel trots op hun drinkhoorn, die nu - in uitvergrote versie en in blinkend goud zes meter uitsteekt boven de gebouwen van de Plantage in Kampen.


 • Derde onthulling Nationale Museumweek: 2.755 gouden molentjes in Arnhem

  19 apr 2015

  De derde onthulling in de Nationale Museumweek was op zondagochtend 19 april. In hartje Arnhem - op de Korenmarkt - vormden 2.755 goud blinkende molentjes één grote Poldermolen. Burgemeester Kaiser, Willem Bijleveld, directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem en de heer Pol, voorzitter van de Gelderse Molen, maakten de eerste gouden selfie.


 • Resten 3e Mosasaurus gevonden in Maastricht in Nationale Museumweek

  18 apr 2015

  Zaterdagochtend 18 april is in Maastricht een derde Mosasaurus gevonden. Dit nieuws kwam naar buiten nadat de 'hagedis van de Maas' bij de tweede onthulling in de Nationale Museumweek onder toeziend oog van burgemeester Onno Hoes, directeur Eric Wetzels en paleontoloog Anne Schulp van het Natuurhistorisch Museum in een indrukwekkende 3D-projectie te zien was op het Onze Lieve Vrouwenplein.


 • Nationale Museumweek begonnen in Middelburg

  17 apr 2015

  Vrijdagochtend was in Middelburg de onthulling van het eerste gouden pronkstuk van de Nationale Museumweek. Burgemeester Bergmann onthulde het 14 meter hoge gouden beeld van Eva. De komende week zijn er nog zes verrassingen in andere Nederlandse steden met zes nieuwe onthullingen van betekenisvolle museumschatten.


 • Fries Museum wint BankGiro Loterij Museumprijs

  16 apr 2015

  Na een nek-aan-nekrace met het Zeeuws Museum wint het Fries Museum de BankGiro Loterij Museumprijs, waarop dit jaar ruim 71.000 mensen stemden. Het Amsterdam Museum werd derde.


 • Extra budget voor vieringen op het gebied van erfgoed

  15 apr 2015

  Het Mondriaan Fonds heeft een extra budget van 200.000 euro ontvangen voor de periode 2015-2016 van OCW om vieringen met een inhoudelijke invalshoek te ondersteunen.


 • Trendswatch 2015

  14 apr 2015

  De Amerikaanse Museumvereniging brengt een trendrapport uit met een beschrijving van zes prikkelende trends. De Nieuwe Bibliotheek in Almere en het Rijksmuseum in Amsterdam dienen als voorbeeld.


 • Nationale Museumweek van start!

  07 apr 2015

  Nationale Museumweek gaat heel Nederland verrassen met kunstschatten uit de regio. ONS ECHTE GOUD!


maart 2015

 • Musea zijn populaire uitjes!

  31 mrt 2015

  ANWB maakte de leukste uitjes van de twaalf provincies van Nederland bekend waaronder maar liefst vijf musea.


 • Uw museum in de Kidz MuseumGidz

  31 mrt 2015

  Ook dit jaar geeft de Museumvereniging de Kidz MuseumGidz uit. Een jubileumeditie (5e) met een fantastische oplage van 75.000 stuks. Uw museum kan erin staan!


 • Nationale herdenking en viering van de bevrijding

  25 mrt 2015

  Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt instellingen, waaronder musea, stil te staan bij de nationale herdenking en viering van de bevrijding.


 • Genomineerden Museumprijs 2015 bekend

  10 mrt 2015

  De genomineerden voor de Museumprijs 2015 zijn bekend. U kunt vanaf nu stemmen op het Zeeuws Museum, het Fries Museum of het Amsterdam Museum via museumprijs.nl.


 • Museumvereniging reageert op Erfgoedwet

  09 mrt 2015

  Vandaag stuurt Museumvereniging haar reactie op de Erfgoedwet naar de commissieleden Cultuur van de Tweede Kamer. De Erfgoedwet zal binnenkort in Tweede Kamer ter bespreking worden geagendeerd.


februari 2015

 • KB opzoek naar digitale collecties

  11 feb 2015

  Heeft uw museum boeken, kranten of tijdschriften digitaal beschikbaar? Of heeft u ze digitaal beschreven? Neem dan contact op met de Koninklijke Bibliotheek.


januari 2015

 • Top Museuminspecteurs winnen iPad!

  30 jan 2015

  Vandaag krijgen in de Kunsthal in Rotterdam vijf kinderen een iPad Mini voor hun originele inspectierapporten van musea. Heel veel kinderen hebben in de kerstvakantie een inspectie gedaan, ook bij de Kunsthal.


 • Onderzoeksbeurzen voor musea

  13 jan 2015

  Tot 2 maart 2015 kunnen musea beurzen aanvragen voor de financiering van promotie-onderzoek of wetenschappelijke publicaties. OCW stelt daarvoor €800.000 beschikbaar.


 • Symposium Museale Verwervingen vanaf 1933

  08 jan 2015

  Op 28 januari 2015 presenteert de Museumvereniging de eindpublicatie van het herkomstonderzoek ‘Museale Verwervingen vanaf 1933’ in het Dordrechts Museum. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.


 • Taskforce Museumeducatie gaat van start!

  06 jan 2015

  Heeft u goede voorbeelden van samenwerkingen met scholen om de collectie van uw museum dichtbij leerlingen van het primair onderwijs te brengen? Deel ze dan met de Taskforce Museumeducatie van de Museumvereniging.


 • Locaties Museumcongres bekend

  06 jan 2015

  Het vernieuwde Museumcongres wordt in 2015 gehouden in Apeldoorn. Het jaar daarna verplaatst het evenement zich naar Amersfoort.


 • Explosieve groei Museumkaart in 2014

  05 jan 2015

  In 2014 zijn liefst 100.000 meer Museumkaarten verkocht dan in 2013 – een groei van 10%. De in totaal 1,1 miljoen kaarthouders hebben bovendien 20% meer bezoeken gebracht aan de 400 musea waar de Museumkaart geldig is.


december 2014

november 2014

 • Ruim € 1,1 miljoen van Mondriaan Fonds voor musea & erfgoedinstellingen

  29 nov 2014

  Het Mondriaan Fonds kent in 2014 ruim € 1,1 miljoen toe aan programma’s van negen musea|erfgoedinstellingen die op een aansprekende manier vorm en inhoud geven aan relevante ontwikkelingen op het gebied van cultureel erfgoed en hedendaagse beeldende kunst in Nederland.


 • Museumvereniging presenteert Beleidsplan 2015-2016

  28 nov 2014

  Afgelopen maandag stemden musea tijdens de ledenvergadering in met het Beleidsplan 2015-2016. De Museumvereniging gaat zich toespitsen op het beïnvloeden van de politieke agenda en de publieke opinie, collectieve promotie van de Nederlandse musea en professionalisering van de branche.


 • Annabelle Birnie nieuw bestuurslid Museumvereniging

  28 nov 2014

  Annabelle Birnie, directeur van het Drents Museum in Assen, is deze week tijdens de ledenvergadering benoemd als bestuurslid van de Museumvereniging. “Als actief bestuurder van de Museumvereniging wil ik met name aandacht vragen voor de musea in de grensstreken in relatie tot het werven van publiek in Duitsland en België.”


 • Politieke museumstages gaan de grens over

  26 nov 2014

  Politici de werkvloer op sturen om de diversiteit van het museumbedrijf te leren kennen. Dat is het doel van de politieke stages in musea. Lidewij de Koekkoek, directeur Stedelijk Museum Alkmaar, sprak met Deense musea over politieke stages op het Deense museumcongres in Kolding.


 • Prinsenhof zet crowdfunding in voor schilderij

  14 nov 2014

  Museum Prinsenhof in Delft zet crowdfunding in om een schilderij te kopen dat ze al sinds 1953 in bruikleen hebben. De eigenaar van 'Gezicht in de Nieuwe Kerk' uit 1661 van de Delftse schilder Hendrick van Vliet, heeft het schilderij te koop aangeboden.