Museumvereniging

Museumvereniging

Nieuwsoverzicht

april 2014

 • Akkoord D66 en GroenLinks Amsterdam: meer investeren in kunst en cultuur

  18 apr 2014

  De politieke partijen D66 en GroenLinks in Amsterdam hebben vandaag een akkoord gesloten. In het akkoord wordt de ambitie uitgesproken voor meer budget voor cultuur vanaf 2017 en meer ruimte aan scholen voor cultuureducatie.


 • Federatie Cultuur dient Sectorplan in bij SZW

  16 apr 2014

  De Federatie Cultuur heeft een Sectorplan Cultuur ingediend bij het Ministerie van SZW voor projecten ten behoeve van banen en mobiliteit voor de medewerkers in de sector.


 • Is uw museum al 'kidsproof'?

  16 apr 2014

  Op 28 mei maken wij samen met de ANWB bekend welk museum de Museuminspecteurs t/m 12 jaar het leukst vinden. Hoe staat uw museum ervoor? Wint uw museum de titel 'Beste Kidsproof-museum'?


 • Wat mag wel en niet bij marketing?

  15 apr 2014

  Om non-profit organisaties op weg te helpen in het woud van wet & regelgeving in marketing, publiceert DDMA, de branchevereniging voor dialoogmarketing, ‘Wet en Werkelijkheid’.


 • Verzetsmuseum Junior meest innovatieve uitje

  14 apr 2014

  De ANWB riep het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam uit tot het ‘Meest innovatie uitje’ van 2014.


 • Nieuwe aanwinst Haags Historisch Museum

  11 apr 2014

  Dankzij een bijdrage van het Sebastiaan Genootschap heeft het Haags Historisch Museum het schilderij Wachtende koetsiers aan het Lange Voorhout van Floris Arntzenius (1864-1925) kunnen aankopen. Het schilderij vormt een belangrijke aanvulling op de collectie. Het is vanaf vandaag, 11 april, in de vaste opstelling te zien.


 • Nieuw Land krijgt fotoarchief

  11 apr 2014

  Nieuw Land in Lelystad heeft het fotoarchief van Axipress geschonken gekregen. Het archief - met ± drie miljoen journalistieke foto’s - bevat onder meer beelden van de brand in De Gordiaan, het afbranden van het Poldermuseum en de bouw van het schip de Batavia. Het is een waardevolle aanvulling op de collectie.


 • Beatrix Ruf nieuwe directeur Stedelijk Museum Amsterdam

  08 apr 2014

  Beatrix Ruf (1960) die per 1 november 2014 aantreedt, is op dit moment directeur van de Kunsthalle Zürich. Zij volgt Ann Goldstein op, die de afgelopen vier jaar artistiek directeur was van het Stedelijk. Samen met zakelijk directeur Karin van Gilst gaat zij de museumdirectie vormen.


 • Paul Baltus directeur Amersfoort in C

  08 apr 2014

  Paul Baltus (1960) treedt op 9 juni 2014 aan als algemeen directeur van Amersfoort in C. Hij volgt interim-directeur Eillebrecht op. Utrechter Baltus is een consultant met aanzienlijke kennis van management en sponsorwerving voor culturele instellingen. Momenteel is hij directielid van het project DOM under, een ondergronds publiekscentrum in het hart van Utrecht, waar 2000 jaar geschiedenis te zien is.


 • Nieuwe directeur Museum Het Rembrandthuis

  07 apr 2014

  Per direct is Michael Huijser (1967) benoemd tot algemeen directeur van Museum Het Rembrandthuis. Hij volgt daarbij Marie-José Grotenhuis op die sinds augustus 2012 interim directeur van het museum was.


 • Succesvol Museumweekend wordt Museumweek

  06 apr 2014

  In 2015 breidt de Museumvereniging het Museumweekend uit tot een Museumweek. Dit jaar nam de organisatie een voorschot op de Museumweek met de eerste editie van de Museumkidsdag.


 • 50PLUS Kamerlid meer inzicht behoud erfgoed na stage

  04 apr 2014

  Vandaag mocht Tweede Kamerlid van 50PLUS, Norbert Klein een dag de handen uit de mouwen steken als stagiair van Paleis het Loo en kreeg zo meer inzicht in wat er allemaal bij een museumbedrijf komt kijken.


 • Klok & Peel Museum Asten wint BankGiro Loterij Museumprijs

  03 apr 2014

  Bijna de helft van alle stemmen ging naar het Klok & Peel Museum. De BankGiro Loterijprijs bedraagt €100.000.


 • Tropenmuseum, Afrika museum en Rijksmuseum Volkenkunde gefuseerd

  03 apr 2014

  Op 3 april is in bijzijn van minister Bussemaker bekend gemaakt dat het Tropenmuseum in Amsterdam, Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en Afrika Museum in Berg en Dal gefuseerd zijn tot het Nationaal Museum van Wereldculturen.


maart 2014

 • Advies Raad voor Cultuur over NPO biedt ook kansen voor musea

  28 mrt 2014

  Donderdag 27 maart overhandigde de Raad voor Cultuur het advies 'De tijd staat open' over de publieke omroep aan staatssecretaris Sander Dekker van OCW. In dit advies roept de Raad op tot een open mediabestel en meer samenwerking met andere organisaties dan de omroepverenigingen.


 • Trendswatch museumsector 2014

  26 mrt 2014

  Voor het derde jaar achtereenvolgend brengt het Center for the Future of Museums van de American Alliance of Museums (AAM) een prikkelend trendrapport uit.


 • Nationale herdenking en viering van de bevrijding

  25 mrt 2014

  Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt instellingen, waaronder musea, aandacht te schenken aan de nationale herdenking en viering van de bevrijding.


 • Verbouwing Museum Het Valkhof

  25 mrt 2014

  Museum Het Valkhof gaat verbouwen. Belangrijkste aanpassingen zijn het creëren van meer oppervlakte voor tijdelijke tentoonstellingen, een ruimer entreegebied en het verplaatsen van het Museumcafé naar de voorzijde van het museum.


 • Corien van der Meulen nieuwe directeur Stadsmuseum Harderwijk

  20 mrt 2014

  Corien van der Meulen is per 1 april 2014 de nieuwe directeur van Stadsmuseum Harderwijk. Van der Meulen werkte sinds oktober 2013 als interim manager bij het museum.


 • Prestigieuze Europese prijs voor Westfries Museum

  20 mrt 2014

  Het Westfries Museum in Hoorn heeft een Cultural Heritage/Europa Nostra Award 2014 in de wacht gesleept. Het museum krijgt deze prestigieuze Europese prijs voor het project De zaak Coen.


 • Presentatie Proeven van Partnerschap in Athene

  18 mrt 2014

  Tijdens de EU presidency conference “Heritage first!” in Athene, presenteerde NEMO het rapport Proeven van Partnerschap van de Museumvereniging over musea en samenwerking.


 • Harmen van Straaten tekent en schrijft voor Museumkids

  14 mrt 2014

  In aanloop naar het Museumweekend zijn er op woensdag 2 april sprankelende activiteiten voor kinderen in musea. Speciaal voor deze Museumkidsdag tekende en schreef Harmen van Straaten een verhaal.


 • MUSEUMVISIE 1 | 2014

  12 mrt 2014

  VAN GRAZEN EN GUNNEN. Zijn musea een veilige haven voor particuliere collecties? Hoe zit het met de marketinggegevens van museumbezoekers? Nieuwe presentatievormen van WO I en II. Rob van Zoest over de Nederlandse cultuurpolitiek. Hoe doen grensmusea het? Verder: nieuwe|vernieuwde musea.


 • Vera Bergkamp loopt stage in het Van Gogh Museum

  07 mrt 2014

  Vandaag liep Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66, een dagje stage in het Van Gogh Museum. Door een dag achter de schermen te werken, leerde zij meer over wat er allemaal komt kijken bij een museaal bedrijf.


 • Internationale samenwerking voor herdenking Van Gogh

  06 mrt 2014

  Op 29 juli 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) stierf. De Stichting Van Gogh Europe, een samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen, grijpt dit moment aan om de Nederlandse kunstenaar te eren rond het thema “125 jaar inspiratie”.


 • Arnhem op de kaart

  06 mrt 2014

  Siebe Weide pleit in De Gelderlander voor ARTA, een nieuw huis voor ondermeer de kunstcollectie van Museum Arnhem gelegen aan de rivier en dichtbij het centrum. Daarmee kan Arnhem volgens Weide, een nieuwe vlag planten op de culturele kaart van Nederland.


 • Museumvereniging reageert op EU consultatie auteursrechten

  06 mrt 2014

  Museumvereniging heeft een reactie ingestuurd op de openbare consultatie van de Europese Commissie over een herziening van het Europese auteursrecht.


 • Eerste beurs uit Ekkart Fonds toegekend aan Westfries Museum

  05 mrt 2014

  Het Westfries Museum ontvangt als eerste een beurs uit het Ekkart Fonds van de Vereniging Rembrandt. Het gaat om een bedrag van 20.000 euro voor een onderzoek naar zeventiende-eeuwse portretten in de collectie van het museum.


 • Cultuurdebatten in musea

  04 mrt 2014

  Op 10 maart zijn er, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, in diverse musea cultuurdebatten. De debatten zijn onderdeel van de BankGiro Loterij MuseumMaandag waarbij op 10 maart burgemeesters voor 1 dag museumdirecteur zijn.


februari 2014

 • Lijsttrekkersdebat over de Haarlemse cultuur in Teylers Museum

  28 feb 2014

  Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen vindt op vrijdagmiddag 14 maart in de Gehoorzaal van Teylers Museum een cultuurdebat plaats.


 • Tweede aanvraagronde Bijdrage Samenwerking Musea

  28 feb 2014

  Onlangs ontving het Mondriaan Fonds de eerste 12 aanvragen voor de nieuwe Bijdrage Samenwerking Musea. De bijdrage is bedoeld voor musea die een samenwerking willen aangaan met een ander museum en/of andere maatschappelijke partijen.


 • Zutphen krijgt een cultuurcluster

  27 feb 2014

  Zutphen krijgt een cultuurcluster waar onder ander Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak deel van uitmaken.


 • Kim Putters voorzitter commissie samenwerken musea

  26 feb 2014

  Kim Putters is de nieuwe voorzitter van de commissie van de Museumvereniging die musea adviseert over samenwerken. Hij volgt daarmee Irene Asscher-Vonk op die eerder twee rapporten hierover publiceerde.


 • Subsidieprogramma Erfgoedparticipatie

  26 feb 2014

  Met het subsidieprogramma Erfgoedparticipatie stimuleert het Fonds Cultuurparticipatie projecten die gericht zijn op het levend houden van immaterieel erfgoed. De aanvraagtermijn voor de eerstvolgende subsidieronde sluit op 15 april 2014.


 • Jacques Monasch enthousiast over stage in Scheepvaartmuseum

  20 feb 2014

  Op 19 februari liep Jacques Monasch, Tweede Kamerlid voor de PvdA, een dag stage in het Scheepvaartmuseum. Na afloop maakte Monasch zijn enthousiasme kenbaar op Twitter. Hij realiseerde zich meer dan ooit wat een veelzijdig bedrijf het museum is!


 • Coaching Wijzer Werven van start

  20 feb 2014

  Musea en andere culturele instellingen proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? OCW helpt daarom de culturele sector de komende vier jaar bij fondsenwerving.


 • Bezoekvergoeding Museumkaart 60%

  19 feb 2014

  Recent heeft het bestuur van de Stichting Museumkaart besloten over de hoogte van de vergoeding voor bezoeken met de Museumkaart in 2013. De vergoeding is vastgesteld op 60% van de gemiddelde toegangsprijs van het volbetalend bezoek in het voorafgaande kalenderjaar, 2012.


 • Munten, bankbiljetten en penningen in de aanbieding

  18 feb 2014

  Als voorlaatste stap in de afstootprocedure biedt Historisch Museum Deventer aan de geregistreerde musea 4.836 stuks munten, bankbiljetten en penningen aan.


 • Start Museumklas van het jaar verkiezing

  17 feb 2014

  Dit jaar vindt voor de derde keer de Museumklas van het jaar verkiezing plaats. Uw museum kan meedoen door het onder de aandacht te brengen bij schoolklassen die uw museum bezoeken.


 • Musea: leukste uitje van Nederland!

  17 feb 2014

  De redactie van het Land van ANWB heeft voor de verkiezing van het jaarlijkse Leukste uitje van Nederland vele uitjes geselecteerd, landelijk en in de provincie. Daarbij zitten meer dan 30 musea, waarvan er 27 lid zijn van de Museumvereniging.


 • Museumweekend 5 & 6 april

  14 feb 2014

  Op 5 & 6 april 2014 is het weer Museumweekend! In de week ervoor zijn nog meer museale activiteiten gepland: kinderactiviteiten, de uitreiking van de BankGiro Loterij Museumprijs en Museumburen. Wij nodigen onze leden van harte uit mee te doen!


 • Hermitage, Amsterdam Museum en Rijksmuseum gaan samenwerken met portrettengalerij

  13 feb 2014

  Museum de Hermitage in Amsterdam opent eind november een tentoonstelling met meer dan 30 enorme groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw. De monumentale schuttersstukken in deze 'Gallery of the Golden Ages', zoals de werktitel luidt, zijn afkomstig uit de collecties van het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum.


 • Verdeling opbrengst BankGiro Loterij naar vele musea

  12 feb 2014

  Op het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij - dinsdag 11 februari in de Nieuwe Kerk in Amsterdam - mochten ruim 70 culturele en monumentenorganisaties – waarvan meer dan 60 musea – een deel ontvangen van de opbrengst uit 2013. Ook de Stichting Museumkaart, onderdeel van de Museumvereniging, kreeg € 500.000, dat zij gaat besteden aan collectieve promotieactiviteiten voor de musea.


 • Inschrijving Weekend van de Wetenschap gestart

  12 feb 2014

  Heeft uw museum een schatkamer op het gebied van wetenschap en technologie? En wilt u die wel eens laten zien aan het publiek? Doe dan mee aan het Weekend van de Wetenschap op 4 en/of 5 oktober.


 • Kiezen voor cultuur

  11 feb 2014

  Welke partijen kiezen voor cultuur en in welke partijprogramma’s staat bijna niets over cultuur? Weten de inwoners van de gemeente van uw museum dat?


 • Bespaar op de WOZ-waarde van uw museum

  10 feb 2014

  Volg bijna 100 collega-musea en verlaag de aanslagen op uw onroerende-zaakbelastingen. Drevast, Adviesbureau op het gebied van Bouw en Waarderingen, gespecialiseerd in culturele gebouwen, kan uw museum hierbij helpen.


 • Gemeenten, bezuinig niet extra op cultuur!

  05 feb 2014

  Extra gemeentelijke bezuinigingen op cultuur zijn onverstandig. Dat zegt Cor Wijn, auteur van ‘De culturele stad’.


 • Winnaars Museumkids Kerstactie krijgen iPad Air

  05 feb 2014

  Tijdens de kerstvakantie waren talloze Museumkids druk met musea inspecteren en gamen. Daar konden ze een gloednieuwe iPad Air mee winnen! De winnaars kregen de felbegeerde prijs uitgereikt in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.


 • Vertaling 'Proeven van Partnerschap' beschikbaar

  04 feb 2014

  De Museumvereniging en NEMO (het Netwerk van Europese Museum Organisaties) publiceren samen de Engelstalige versie van ‘Proeven van Partnerschap'.


januari 2014

 • Kunsthal Rotterdam geldig met Museumkaart!

  31 jan 2014

  Vanaf zondag 2 februari kunnen Museumkaarthouders terecht bij de Rotterdamse Kunsthal met hun kaart. Vanaf dan kan men de Museumkaart ook kopen aan de kassa van de Kunsthal..


 • Duidelijk ontzamelbeleid gemeente Rotterdam

  29 jan 2014

  Gemeente Rotterdam neemt voorstel aan over ontzamelen van de gemeentelijke collectie.


 • Nazi-roofkunst terug naar de dochter van de Joodse eigenaar

  24 jan 2014

  De Restitutiecommissie heeft minister Jet Bussemaker van OCW geadviseerd een schilderij van Jan van Goyen uit de Rijkscollectie terug te geven aan de dochter van de joodse eigenaar. De minister heeft het advies overgenomen.


 • Vaststelling uitkeringspercentage Museumkaart 2013

  21 jan 2014

  Medio februari stelt het bestuur van de Stichting Museumkaart het definitieve uitkeringspercentage over 2013 vast. Wij streven naar een vergoeding van 60%.


 • Huis Doorn zoekt objecten WO I

  21 jan 2014

  Museum Huis Doorn zoekt objecten en foto’s over Nederland en de Eerste Wereldoorlog voor een expositie in het nieuwe tentoonstellingspaviljoen.


 • Korting op cursussen en advies bedrijfsveiligheid

  13 jan 2014

  Bij BHV.NL kunt u terecht voor cursussen, advies en begeleiding op het gebied van bedrijfsveiligheid. Als lid van de Museumvereniging kunt u gebruik maken van aantrekkelijke kortingen


 • Stijging bezoekersaantal musea en herinneringscentra 1940-'45

  13 jan 2014

  De Nederlandse musea en herinneringscentra gericht op de periode 1940-1945 werden in 2013 meer dan 900.000 keer bezocht. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van 2012.


 • Achtste Museumcongres in Leeuwarden

  09 jan 2014

  De Museumvereniging houdt in 2014 haar jaarlijkse Museumcongres in Leeuwarden! Dat maakten wij bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. Ons drukbezochte congres vindt op 9 & 10 oktober plaats.


 • Willem Bijleveld nieuwe directeur Openluchtmuseum

  08 jan 2014

  Per 1 mei wordt Willem Bijleveld de nieuwe directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Formeel moeten minister Bussemaker en de ondernemingsraad van het museum nog akkoord gaan met de benoeming.


 • Record: 1 miljoen Museumkaarten in 2013

  06 jan 2014

  In 2013 zijn 1 miljoen Museumkaarten verkocht. Dat is een record. In 2012 waren er 895.000 Museumkaarten in omloop. Daarnaast gingen Museumkaarthouders nog nooit zo vaak naar musea als in 2013, zij brachten circa 6,4 miljoen bezoeken. Ruim 1,3 miljoen meer dan het jaar ervoor.


 • De Museumvereniging wenst u een voorspoedig 2014!

  02 jan 2014

  Wij wensen alle musea een voorspoedig 2014 met succesvolle samenwerkingsverbanden! Daarnaast feliciteren wij de musea met hun fantastische bezoekcijfers over 2013, die in veel gevallen de verwachtingen overstegen en records verbraken.


december 2013

 • Musea ontwikkelen samen een Van Gogh Game

  19 dec 2013

  Vijf musea ontwikkelden samen met de Nederlandse Museumvereniging een Van Gogh Game voor kinderen. Het is de tiende in een serie museumgames met als doel kinderen op ludieke manier met musea te laten kennismaken en ze te verleiden tot bezoek.


 • Tien musea werken samen bij Alzheimer-programma

  17 dec 2013

  Geïnspireerd door het MoMa in New York startten het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum dit voorjaar een programma voor mensen met Alzheimer. Het programma, dat in Amsterdam ‘Onvergetelijk Stedelijk’ en in Eindhoven ‘Onvergetelijk Van Abbe’ heet, bestaat uit interactieve rondleidingen en workshops.


 • Scherp tarief bij inzet flexibele werknemers

  16 dec 2013

  Driessen is een HRM- dienstverlener voor de culturele sector en biedt leden van de Museumvereniging een extra scherp tarief voor de inzet van flexibele medewerkers. De overstapservice is gratis.


 • Rijksmusea zelf verantwoordelijk voor gebouwen

  13 dec 2013

  Op 13 december stuurde Minister Bussemaker een brief naar de Tweede Kamer, waarin zij aankondigt dat de rijksmusea die nu hun gebouwen huren van de Rijksgebouwendienst, vanaf 2017 meer zeggenschap krijgen over deze gebouwen.


 • Museumkids.nl wint Outstanding Achievement Award

  12 dec 2013

  Het platform Museumkids.nl van de Museumvereniging is de winnaar van de Outstanding Achievement Award in de categorie ‘kinderen’.


 • MUSEUMVISIE 4 | 2013

  11 dec 2013

  POLITIEKE VOELSPRIETEN. Hoe kunnen musea zich positioneren in de 'cultuur-participatiesamenleving'? Kees Wieringa, directeur van het heropende Kranenburgh in kunstenaarsdorp Bergen in Spraakmakers. Het Fries Museum, 3e creatie van architect Henket. Verder: wat beklijft van het slavernij-jaar? Decors en tentoonstellingen maken volgens de leer van Kolb. Internationale samenwerking bij restauratie. En meer!


 • Politici lopen stage in Stadsmuseum Zoetermeer

  09 dec 2013

  Ellen Willemsen (LHNZ) en Anja van Zandvoort (PvdA) staken de handen uit de mouwen in Stadsmuseum Zoetermeer.


 • Musea in de schijnwerpers

  08 dec 2013

  Museumkaart musea kunnen speciale aanbieding doen voor Museumkaarthouders in het vernieuwde digitale Museumkaartmagazine.


 • Liemers Museum blijft bestaan

  07 dec 2013

  Het Liemers Museum blijft bestaan als het aan de directrice en het bestuur van het museum ligt. Zij zoeken hulp van collega’s uit het museale veld die advies kunnen geven over samenwerking met andere culturele instellingen.


 • Premies collectieve ziektekostenverzekering bekend

  05 dec 2013

  Alle musea die lid zijn van de Museumvereniging kunnen hun medewerkers laten profiteren van de collectieve ziektekostenverzekering van de Federatie Cultuur bij Zilveren Kruis. De premies voor de zorgverzekering 2014 zijn omlaag gegaan.


 • Museum CAO beschikbaar

  04 dec 2013

  De Museum CAO van de Vereniging van Rijksmusea is nu gratis voor iedereen beschikbaar en geldt voor de periode van april 2013 tot april 2015.


 • Verplichte publicatie ANBI gegevens

  03 dec 2013

  Met ingang van 1 januari 2014 moeten musea met een ANBI status een aantal gegevens publiceren op internet. Musea kunnen hiervoor gebruik maken van een speciale website van de Federatie Cultuur.


 • Rijksmuseum Volkenkunde wint internationale designprijs

  02 dec 2013

  De tentoonstelling ‘Het verhaal van de totempaal’ (2012/2013) in Rijksmuseum Volkenkunde is de winnaar van de prestigieuze SBID International design Excellence Awards 2013 in de categorie Contract Public Space.


november 2013

 • Inspirerende ledenbijeenkomsten in december

  29 nov 2013

  In de maand december zijn er vlak voor de feestdagen weer interessante bijeenkomsten voor onze musea over diverse onderwerpen. Meld u nu online aan en kom bijvoorbeeld naar onze inspiratiemiddag met het thema ‘Bereik je publiek?! Of kom naar één van de sectiebijeenkomsten.


 • Extra geld samenwerking musea

  28 nov 2013

  Musea kunnen bij het Mondriaan Fonds extra geld aanvragen voor de financiering van bijzondere vormen van samenwerking. Vanaf vandaag staat de nieuwe regeling online en is het mogelijk aanvragen te doen.


 • Museum Opening of the Year Award voor Rijksmuseum

  27 nov 2013

  Gisteravond, 26 november, ontving directeur Wim Pijbes de prijs van het internationale kunstmagazine Apollo in Londen. Naast het Rijksmuseum waren musea in New York, Wenen, München, Missouri en Marseille genomineerd.


 • Betere bescherming voor belangrijke museumstukken

  25 nov 2013

  Bij het afstoten van collecties gaan musea belangrijke stukken beter beschermen. De Leidraad Afstoting Museale Object (LAMO) krijgt daarvoor een beschermwaardigheidstoets.


 • Schilderij van Constant Permeke ontdekt

  22 nov 2013

  Een restaurateur die werkte in opdracht van Museum Dr8888 heeft een tot nu toe onbekend schilderij van de Vlaamse kunstenaar Constant Permeke ontdekt. Het schilderij - eerder toegeschreven aan Hendrik Chabot - was in bruikleen van Museum De Wieger in Deurne.


 • Spoorwegmuseum krijgt ‘Oscar’ van de amusementsindustrie

  20 nov 2013

  De Vuurproef van Het Spoorwegmuseum is de winnaar van een prestigieuze Thea Award, de ‘Oscar’ voor de attractie-industrie wereldwijd. Het museum ontvangt de prijs op 5 april 2014 tijdens een gala in het Disneyland Resort in Californië.


 • Asscher-Vonk voorzitter nieuwe Museumvereniging

  18 nov 2013

  De Vereniging van Rijksmusea en de Nederlandse Museumvereniging gaan op 1 januari 2014 fuseren. Dat besloten de leden van beide partijen vandaag. Zij kozen Irene Asscher-Vonk als voorzitter. De nieuwe organisatie krijgt de naam ‘de Museumvereniging’.


 • Museumkaart levert musea extra bezoek én geld op

  16 nov 2013

  De Museumkaart heeft voor de deelnemende musea een positief effect op zowel het bezoek als de inkomsten, zo concludeert SEO Economisch Onderzoek. De deelnemende musea ontvingen in 2012 door de Museumkaart 3,4 miljoen extra bezoeken. Dit leverde € 14 miljoen aan extra entree-inkomsten op.


 • Van Aalst stapt op als directeur

  13 nov 2013

  Arnoud van Aalst, directeur van het Museum voor Communicatie in Den Haag, heeft zijn functie neergelegd vanwege een verschil van inzicht met de Raad van Toezicht over het te voeren beleid.


 • Zeeuws Museum en zorgorganisatie SVRZ starten ouderenproject

  07 nov 2013

  Het Zeeuws Museum en zorgorganisatie SVRZ starten samen het pilotproject Huis van herinnering. Dit project is gericht op het verzamelen van kennis bij ouderen over het Zeeuws verleden, waarbij gebruik wordt gemaakt van voorwerpen uit de museale collectie.


 • Vier instellingen bundelen hun krachten voor bijzondere tentoonstellingen

  06 nov 2013

  Rijksmuseum Twenthe, Concordia, de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en de Capaciteitsgroep Theaterwetenschap van de UvA organiseren de komende drie jaar samen drie multidisciplinaire tentoonstellingen.


 • Kamerbrief Bussemaker over cultuurstelsel

  04 nov 2013

  In aanloop naar de volgende periode (2017-2020) wil minister Bussemaker de werking en de kwaliteit van het cultuurstelsel verder verbeteren. Dit schrijft zij in een brief aan de kamer.


 • Museum De Schotse Huizen is gered

  03 nov 2013

  Stichting Delta Cultureel, de Gemeente Veere en zes Veerse ondernemers bundelen hun krachten om een oplossing te vinden voor een rendabele toekomst van De Schotse Huizen in Veere.


 • Museumnacht Amsterdam nu al een succes

  01 nov 2013

  Op 2 november openen de Amsterdamse musea voor de veertiende keer tussen 19.00-02.00 uur hun deuren. De succesvolle Amsterdamse Museumnacht is een dag van te voren al uitverkocht. De organisatie verwijst naar de Facebookpagina van het evenement waar misschien mensen nog kaarten aanbieden.


oktober 2013

 • Verzetsmuseum Junior ontvangt 5000 bezoekers in 2 weken

  31 okt 2013

  In de eerste twee weken na de opening door minister Bussemaker liep het storm in het Verzetsmuseum Junior. Bijna 5.000 bezoekers bezochten het nieuwe museumdeel.


 • Nieuwe directeur voor Orientalis

  31 okt 2013

  Erna van de Ven, oud-directeur van de Nijmeegse VVV, volgt per 1 januari 2014 Jan van Laarhoven op als directeur van Museumpark Orientalis.


 • Kunsthal Rotterdam wint Artifex Award

  30 okt 2013

  De Museumvereniging feliciteert De Kunsthal met het winnen van de Artifex Award en Paul van Vlijmen met het winnen van de oeuvre prijs voor cultureel ondernemerschap. De vereniging was zelf genomineerd met het platform mijnTIKKIT.


 • Museumvereniging onthult resultaten 'roofkunst' onderzoek

  29 okt 2013

  Dinsdag 29 oktober presenteerde de Nederlandse Museumvereniging de uitkomsten van het herkomstonderzoek Museale Verwervingen vanaf 1933.


 • Veranderde regelgeving ANBI's

  28 okt 2013

  Met ingang van 1 januari 2014 verandert de regelgeving voor ANBI’s en moeten musea met een ANBI status een aantal gegevens publiceren op internet. De Belastingsdienst publiceert vervolgens uw internetadres, zodat geïnteresseerden via de internetsite van de Belastingdienst deze gegevens kunnen raadplegen.


 • Staatssecretaris Van Rijn opent barak 1B Kamp Vught

  24 okt 2013

  Martin van Rijn, staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opent op 27 november barak 1B, de laatste stenen barak van het voormalige SS-concentratiekamp Vught. Voor het eerst wordt hier nu ook de naoorlogse geschiedenis van Kamp Vught belicht.


 • Musea scoren bij Dutch Design Awards

  23 okt 2013

  Tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week in Eindhoven vielen op 19 oktober projecten van drie musea in de prijzen. Bij communicatie/digitale media ging een Award naar ontwerpbureau Fabrique en techniekontwikkelaar q42 voor hun website van het Rijksmuseum.


 • Miljoenste bezoeker voor Anne Frank Huis

  22 okt 2013

  Op 21 oktober ontving het Anne Frank Huis zijn miljoenste bezoeker van dit jaar: de 12-jarige Yara Bos uit Haarlem. Naar verwachting trekt het museum in 2013 opnieuw een recordaantal bezoekers. In 2012 was er ook een record met 1.152.986 bezoekers. De meeste - veelal jonge - bezoekers komen uit het buitenland, zo'n 12% uit Nederland.


 • Minister Bussemaker bezoekt Boijmans Van Beuningen

  18 okt 2013

  Donderdag 17 oktober bracht Jet Bussemaker, minister van OCW, een werkbezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen. Zij keek mee met twee museumlessen voor primair onderwijs, deel van het nieuwe Boijmans Taal- en rekenprogramma. Kijken naar kunst wordt hierin gekoppeld aan het ontwikkelen van taal- en rekenvaardigheid.


 • Subsidie voor Museum Jan Cunen en Het Hooghuis

  17 okt 2013

  Het Fonds voor Cultuurparticipatie kent Museum Jan Cunen en de Osse Scholengemeenschap Het Hooghuis gezamenlijk een subsidie van €50.000, - toe voor een twee jarig educatief project bij de tentoonstellingen van Maartje Korstanje en Gijs Assmann. Het Fonds noemt dit een ‘blijk van waardering voor het museum, omdat bij Jan Cunen de collectievorming, tentoonstellingsprogrammering en kunsteducatie helemaal met elkaar vervlochten zijn’.


 • Opening Verzetsmuseum Junior

  16 okt 2013

  Vandaag opent minister-president Rutte het Verzetsmuseum Junior. Het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.


 • Nieuwe directeur voor museum Singer Laren

  15 okt 2013

  De Nederlandse Museumvereniging feliciteert Evert van Os, die is benoemd tot algemeen directeur van museum Singer Laren. Evert van Os zal op 1 januari met zijn nieuwe baan beginnen, maakte het Larense museum dinsdag bekend. Van Os is de opvolger van Reinier Sinaasappel, die terugtreedt wegens het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.


 • Waterschade in Boijmans van Beuningen

  14 okt 2013

  De kelder het Boijmans van Beuningen-museum in Rotterdam is zondagavond ondergelopen, zo meldt de NOS. Het museum kampte de hele dag met wateroverlast. In de kelder van de bibliotheek stond zo'n 6 centimeter water, waardoor boeken en museuminventaris beschadigd werden. Het water bedreigde het kunstdepot, dat vlak bij de kelder ligt.


 • Minister Bussemaker ontvangt nieuwe Governance Code Cultuur

  14 okt 2013

  Minister Jet Bussemaker heeft het eerste exemplaar van de Governance Code Cultuur in ontvangst genomen. Tijdens een besloten bijeenkomst op Nyenrode Business Universiteit presenteerde Cultuur-Ondernemen de nieuwe code.


 • Duidelijkheid over collectie Geldmuseum

  10 okt 2013

  Minister Bussemaker van OCW heeft besloten dat het grootste deel van de collectie van het Geldmuseum naar De Nederlandsche Bank gaat. Het gaat dan om het numismatische -muntkundige - deel van de collectie. Een klein deel van archeologische en kunsthistorische gaat naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het Geldmuseum sluit per 1 november 2013 haar deuren.


 • Nieuwe aankoop Museum de Fundatie: The Faces van Pieter Henket

  09 okt 2013

  Museum de Fundatie heeft de fotoserie The Faces uit 2013 van Pieter Henket aangekocht. The Faces bestaat uit 16 grootformaat foto’s (116x90,5 cm), onderverdeeld in acht mannelijke dubbelportretten. Het zijn fotoprints op kalkpapier, die vervolgens door de kunstenaar werden verkreukeld en met vochtige theezakjes bewerkt om het papier een gewelfd, gebruikt uiterlijk te geven. The Faces is een unicaat en lijkt door de bewerking te zweven tussen foto en schilderij. In zijn gestileerde esthetiek staan The Faces in de traditie van de krachtige mannenkoppen van Alexander Rodchenko en Leni Riefenstahl uit de vorige eeuw. Pieter Henkets The Faces zijn een 21ste eeuwse exponent van dit machismo.


 • IN MEMORIAM Yvònne Joris (1950-2013)

  08 okt 2013

  Als directeur van Museum Het Kruithuis, voorloper van het nieuwe Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch, was Yvònne Joris ronduit eigenzinnig. Die onderscheidende dwarsheid zorgde er echter wel voor dat ze voor het kleine museum in een fort aan de stadsmuur een uitzonderlijke collectie internationale kunstenaarskeramiek en sieraden aanlegde, Picasso, Braque, Mirò en vele andere moderne kunstenaars.


 • Asscher-Vonk publiceert vervolgrapport over samenwerking

  04 okt 2013

  De museumsector bruist van nieuwe samenwerkingsinitiatieven. Dat is de conclusie van het rapport 'Proeven van Partnerschap', opgesteld door een stuurgroep onder leiding van prof. mr. Irene Asscher-Vonk.


 • Nieuw ontzamelbeleid Rotterdam

  02 okt 2013

  Maandag heeft het college van Rotterdam een nieuw voorstel voor ontzamelbeleid naar de Gemeenteraad gestuurd. De Nederlandse Museumvereniging is zeer verheugd dat het College van Rotterdam zijn erfgoedtaak zo serieus neemt en dat het College een specifiek beleid op ontzamelen heeft geformuleerd.


september 2013

 • OM in beroep tegen vonnis Monstransdiefstal

  30 sep 2013

  Het Openbaar Ministerie gaat in beroep in de zaak over de diefstal van de Monstrans uit Museum Catharijneconvent in Utrecht.


 • Utrechtse musea toegankelijk voor minder mobiele bezoekers

  26 sep 2013

  Met de toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers van Utrechtse musea is het volgens 650 ANWB- vrijwilligers prima gesteld. Dat maakte de ANWB bekend in het Utrechtse Spoorwegmuseum.


 • Openluchtmuseum zoekt algemeen directeur

  24 sep 2013

  De Raad van Toezicht van het Nederlands Openluchtmuseum zoekt een nieuwe algemeen directeur. Jaap de Jong treedt af zodra er een opvolger is gevonden.


 • Het Centraal Museum bestaat 175 jaar!

  23 sep 2013

  Op zondag 22 september vierde het Centraal Museum in Utrecht zijn 175ste verjaardag met een feestelijk programma en gratis entree.


 • Lagere straffen dan geëist voor monstransdieven

  19 sep 2013

  Op 19 september deed de rechter uitspraak over de monstransroof uit Museum Catharijneconvent in Utrecht. De straffen voor de verdachten waren lager dan het OM eiste.


 • Twee musea in Arnhem verzelfstandigen per 2014

  18 sep 2013

  Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) en het Historisch Museum in Arnhem worden verzelfstandigd per 2014. Samen krijgen zij een nieuwe naam.


 • Goede bezoekcijfers voor musea

  18 sep 2013

  De bezoekersaantallen van het Fries Museum in Leeuwarden, het Drents Museum in Assen en het Stedelijk Museum Amsterdam zijn positief. De drie musea maakten deze week cijfers over bezoekersaantallen bekend. (Foto: Laurens Aaij)


 • Gratis verzekeringsscan voor musea

  17 sep 2013

  CulturA Shared Services is nieuw in de culturele sector en biedt ter introductie geheel vrijblijvend een scan van het verzekeringspakket van uw museum aan.


 • Rijksmuseum Twenthe gered

  16 sep 2013

  Aan het einde van de maand september is het 500 dagen geleden dat Rijksmuseum Twenthe plotseling acuut bedreigd werd in zijn voortbestaan. Inmiddels is het museum in Enschede gered.


 • Politieke stage in Stedelijk Museum Alkmaar

  12 sep 2013

  Politica Rosina Diktas Noorderveen (Groenlinks) loopt vandaag, 12 september, stage in Stedelijk Museum Alkmaar. De politieke stages zijn onderdeel van ons programma Meer dan Waard.


 • Over en sluiten

  11 sep 2013

  Onze nieuwsbrief Museumberichten van september is verschenen. Siebe Weide schrijft in zijn voorwoord over het waardig sluiten van musea.


 • Nieuw schilderij Van Gogh ontdekt

  09 sep 2013

  Het Van Gogh Museum heeft een nieuw schilderij ontdekt van zijn naamgever. Het heet Zonsondergang bij Montmajour, een schilderij uit 1888.Vincent van Gogh leefde van 1853 tot 1890.


 • Museon ontslaat acht medewerkers

  04 sep 2013

  Om de gemeentelijke bezuinigingen van een miljoen euro op te vangen, moest het Museon in Den Haag acht medewerkers ontslaan. Vijftig medewerkers blijven over. Met hen wil de directeur Marie Christine van der Sman het museum vernieuwen.


augustus 2013

 • Ina Klaassen zakelijk leider Museum Boijmans Van Beuningen

  30 aug 2013

  De huidige directeur van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam is vanaf 1 november de nieuwe zakelijk leider en plaatsvervangend directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Voor ze naar de De Kooning Academie kwam was Klaassen (1969) onder andere adjunct-directeur van de dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam.


 • Het nieuwe Rijksmuseum stimuleert de economie

  29 aug 2013

  De verbouwing en opening van het Rijksmuseum zorgt voor meer werkgelegenheid, meer toerisme en een BBP-bijdrage van 235 miljoen euro op jaarbasis.


 • Ann Goldstein per 1 december weg bij het Stedelijk Museum

  28 aug 2013

  Ann Goldstein legt haar functie als artistiek directeur bij het Stedelijk neer per 1 december 2013. Zij vindt dat haar werk voor het museum voltooid is en dat het museum klaar is voor een nieuwe artistieke directeur.


 • Marketingrapportages musea sterk verbeterd

  27 aug 2013

  De Museumvereniging|Stichting Museumkaart biedt al langer specifieke marketingrapportages van musea waar de kaart geldig is. Het gaat dan bijvoorbeeld om de herkomst van bezoekers met de Museumkaart, naar welke andere musea ze gaan, enzovoort.In samenwerking met TNS NIPO zijn deze rapportages nu sterk verbeterd.


 • Waardin van Frans Hals na 100 jaar terug

  23 aug 2013

  Vanaf 10 september is De Waardin weer terug in Haarlem. Het bijzondere schilderij uit ± 1623-1625 is meer dan een eeuw in de Verenigde Staten geweest. Het museum heeft het werk nu als langdurige bruikleen gekregen van de Amerikaanse eigenaar.


 • Zeldzame globes Museum Valkhof naar Rijksmuseum

  22 aug 2013

  Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt vanaf vandaag twee zeldzame hemel- en aardeglobes van Willem Jansz. Blaeu in bruikleen van Museum Het Valkhof in Nijmegen. De globes zijn de afgelopen maanden volledig gerestaureerd dankzij steun van de BankGiro Loterij. Ze blijven minimaal drie jaar in het Rijksmuseum.


 • Gestolen schilderij Schoonhoven geveild

  21 aug 2013

  Een schilderij van Jan Schoonhoven dat op 22 maart was gestolen uit Museum van Bommel van Dam in Venlo blijkt drie maanden later te zijn geveild bij veilinghuis Sotheby’s in Londen. Het Art Loss Register - een databank met gestolen kunst - toevallig ook in Londen gevestigd, had een waarschuwing de wereld in gestuurd na de roof.


 • Museumkids.nl vanaf vandaag online!

  14 aug 2013

  Vanaf vandaag is het zover: het platform Museumkids.nl is live! Museumkids.nl is het online platform waar kinderen op speelse wijze in aanraking komen met de musea in Nederland. De site staat nu online en kinderen kunnen er volop terecht voor alle games en musea.


 • Rijksmuseum van Oudheden in Leiden krijgt alsnog subsidie terug

  01 aug 2013

  Na gevoerde onderhandelingen tussen het museum en het ministerie van Cultuur, krijgt het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden nu alsnog 625 duizend euro voor de periode van 2013 tot en met 2016 van de gekorte 660 duizend euro. Het museum tekende vorig jaar bezwaar aan tegen de verlaging van subsidie. De korting van OCW volgde na een advies van de Raad voor Cultuur, die het museum een plek lager op de 'museumranglijst' zette. De beroepsprocedure haalde destijds niets uit.


juli 2013

 • Gebouw Kaap Skil Museum op Texel genomineerd voor architectuurprijs

  31 jul 2013

  Kaap Skil Museum van jutters en zeelui, gebouwd door Mecanoo, is genomineerd voor de World Architecture Festival Award (WAF), categorie cultuur. Van 2 t/m 4 oktober is het Festival - en de prijsuitreiking - in Singapore.


 • Meer dan 95.000 bezoekers jubileumtentoonstelling Frans Hals Museum

  30 jul 2013

  De tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan trok ruim 95.000 bezoekers, meer dan verwacht. De jubileumexpositie ter ere van het 100-jarig bestaan van het museum toonde sleutelstukken van Frans Hals bij schilderijen van zijn voorgangers Titiaan en Tintoretto en tijdgenoten als Rembrandt, Rubens, Van Dyck en Jordaens.


 • Centraal Museum en Boijmans kopen samen twee schilderijen

  26 jul 2013

  Het Centraal Museum in Utrecht en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdams hebben gezamenlijk twee werken gekocht van de Duitse kunstenaar Thomas Huber. Ze kochten elk een schilderij uit een serie van twee.


 • Tweede Weissenbruch voor Museum Gouda

  25 jul 2013

  De Vrienden van Museum Gouda hebben 'Koeien in een polderwei' van Hendrik Johannes Weissenbruch aangekocht voor het museum. Hiermee breidt het museum zijn collectie Haagse School verder uit.


 • Centraal Museum koopt werk Mark Manders en Droog Design

  23 jul 2013

  Met de aankoop van twee werken van Manders en drie uit de Droog-collectie breidt het museum de Rietveldcollectie - de grootste ter wereld - uit met hedendaagse ontwerpers en kunstenaars op basis van één ijkpunt.


 • Museum Wijchen werkt samen voor tentoonstelling

  18 jul 2013

  Museum Wijchen zoekt steeds meer samenwerkingsverbanden met bedrijven en instellingen in de omgeving. Voor de nieuwe tentoonstelling “Het water komt…” sloeg het museum de handen ineen met diverse partijen.


 • Gorcums museum in gevaar?

  16 jul 2013

  Kees de Ruiter, eerste voorzitter van de beheercommissie van het Gorcums museum, stuurde een ingezonden brief aan een lokale krant waarin hij zijn zorg uitspreekt over het voortbestaan van het museum.


 • Helene Kröller-Müller Fonds gelanceerd

  15 jul 2013

  Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Kröller Müller Museum namen politicus Alexander Pechtold en actrice Johanna ter Steege het initiatief tot de oprichting van het Helene Kröller-Muller Fonds. Het Fonds gaat ondersteuning bieden aan restauraties, grote publiekstentoonstellingen en educatieve projecten.


 • Samenwerkende musea in Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam

  11 jul 2013

  Stadsmuseum Zoetermeer, het Haags Historisch Museum en Museum Rotterdam gaan nauw samenwerken. De drie musea willen gebruik maken van elkaars collectie, hun collectiebeleid op elkaar afstemmen en wellicht op termijn hun afdelingen conservatie en educatie samenvoegen.


 • Rijksmuseum verwerft topstuk

  04 jul 2013

  Het Rijksmuseum heeft een schilderij verworven van Jan Mostaert, Episode uit de verovering van Amerika (ca. 1535). Het vroegst bekende paneel van de verovering van het Amerikaanse continent door de Spanjaarden.


 • Downloads kunst van site Rijksmuseum populair

  02 jul 2013

  Sinds oktober 2012, toen het Rijksmuseum 125.000 schilderijen online zette in de Rijksstudio, hebben ruim 94.000 mensen beelden gedownload voor eigen gebruik op een affiche, ansichtkaart of anderszins. Rembrandt en Vermeer zijn het populairst met De Nachtwacht en Het Melkmeisje.


juni 2013

 • Museum Jan Cunen waarschijnlijk toch dicht

  28 jun 2013

  De gemeenteraad van Oss sprak donderdagavond over het voortbestaan van het museum. De raad stemde in met een bezuiniging van € 500.00 ton op het museumbudget van € 872.000. Oss gaat € 7 miljoen bezuinigen. Het museum en het samenwerkende Stadsarchief Oss krijgen tot oktober om met een toekomstplan te komen.


 • Museumklas van het Jaar viert feest op Muiderslot!

  25 jun 2013

  Op dinsdag 25 juni huldigde de Nederlandse Museumvereniging de Museumklas van het jaar op het Muiderslot. Groep 5/6 van Schoolvereniging Aerdenhout Bentveld (SAB) won dit jaar de titel.


 • Klok & Peel Museum Asten gaat eigen energie maken

  24 jun 2013

  Het Klok & Peel Museum Asten is gestart met 't plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dat gebeurt in fasen. Het museum wil uiteindelijk ± 100.000 wattpiek per jaar produceren. De wattpiek is een specifieke eigenschap van de zonnecel, nuttig om de prestaties of efficiëntie van zonnecellen of zonnepanelen te vergelijken


 • Tropenmuseum voorlopig gered

  19 jun 2013

  Woensdag 19 juni maakte minister Bussemaker van OCW in de Tweede Kamer bekend dat het kabinet bereid is tot en met 2016 geld beschikbaar te stellen, zodat het museum voorlopig open kan blijven. Na 2017 kan het museum - vooropgesteld dat het dan aan de voorwaarden voldoet - meedingen naar een plek in de basisinfrastructuur (BIS). Dat is een subsidieregeling voor musea van nationaal belang.


 • Stijging museumbezoek geen probleem voor vergoeding Museumkaartbezoek

  18 jun 2013

  Artikelen in de pers over het effect van het gestegen museumbezoek aan heropende musea in Amsterdam, Zwolle en 's-Hertogenbosch suggereren dat de Museumkaart lijdt onder het gestegen museumbezoek. De werkelijkheid is dat de Stichting goed voorbereid is op deze - uiteraard verwachte - stijging van het museum- en Museumkaartbezoek.


 • Directeur Victoria & Albert Museum spreekt op Museumcongres

  13 jun 2013

  Met Andrea van Pol - oud-Vroege Vogels - als dagvoorzitter kunt u donderdag 3 oktober luisteren naar de inspirerende ideëen van Professor Martin Roth, directeur van het Victoria & Albert Museum in Londen en die van Michael Edson van het Smithsonian Institute in Washington over techniek en nieuwe media.


 • 500.000e bezoeker Rijksmuseum

  12 jun 2013

  Vanochtend, 12 juni, begroette het Rijksmuseum de 500.000e bezoeker sinds de opening op 13 april, twee maanden geleden. Katharina Lange uit het Duitse Hannover - op bezoek in Amsterdam voor een stedentrip - kreeg samen met haar echtgenoot Jan bij de entree een onverwacht welkom met bloemen, een boek met hoogtepunten uit de collectie en de rest van het jaar vrij toegang.


 • Museumverenigingen positief over museumbrief

  10 jun 2013

  De Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging van Rijksmusea zijn positief over de museumbrief van minister Bussemaker. "Dit voelt als een steun in de rug bij onze inzet voor de samenwerking in de museumsector."


 • Stedelijk Museum Alkmaar verwerft 16e eeuws topstuk

  07 jun 2013

  Stedelijk Museum Alkmaar heeft een schilderij verworven van de Alkmaarse meester Cornelis Cornelisz Buys II (1495/1500 – 1545). Het werk uit ± 1535 verkeert in in uitmuntende conditie. Het verbeeldt het bijbelverhaal Jacob trekt bij Laban weg. Een particuliere kunstliefhebber heeft de helft van de aankoopprijs gedoneerd.


 • Museum Natura Docet Wonderryck Twente heropent 7 juni

  06 jun 2013

  Het natuurhistorisch museum in Denekamp is de afgelopen 1½ jaar grondig verbouwd en gemoderniseerd met veel interactieve elementen. Directeur Stans van der Veen rekent op een groei naar 50.000 bezoekers per jaar.


 • Inbraak Museum Fraeylemaborg

  04 jun 2013

  In de nacht van zaterdag op zondag 2 juni 2013 hebben inbrekers uit Museum Fraeylemaborg in Slochteren kostbaar porselein en zilver gestolen. De inbrekers hebben de buitendeur met kracht geforceerd en het gelaagde inbraakwerende glas van de porseleinkast met zwaar gereedschap gedeeltelijk gebroken.


 • Heropende Fundatie trekt op 1e dag ruim 8.000 bezoekers

  02 jun 2013

  Prinses Beatrix heeft vrijdag 31 mei de nieuwbouw van de museum de Fundatie in Zwolle geopend. Zaterdag 1 juni was het museum van 10-22 uur open en gratis voor iedereen. Er zijn 8.136 bezoekers komen kijken.


mei 2013

 • Bijzondere leerstoel Maritiem Museum aan Erasmus Universiteit

  30 mei 2013

  Het Maritiem Museum Rotterdam heeft een actief wetenschapsbeleid en is er met behulp van financiële steun van vele fondsen in geslaagd een leerstoel voor maritieme geschiedenis aan de Erasmus Universiteit te vestigen. Met de aanstelling van deze bijzonder hoogleraar, die ook als wetenschapsconservator in het museum gaat werken, verwacht het Maritiem Museum nieuwe inzichten te verwerven om nieuwe verhalen over de maritieme wereld te kunnen vertellen aan een groot museumpubliek.


 • Vijfde Museumnacht Leiden groot succes

  28 mei 2013

  Zaterdagavond 25 mei trotseerden een kleine 3.700 mensen de regen voor talloze activiteiten rond het thema Kracht in de Leidse musea. Naturalis, Hortus botanicus Leiden, Museum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis, Museum De Lakenhal, de Leidse Sterrewacht en de Pieterskerkboden een krachtig programma aan de bezoekers.


 • Turing Toekenning 2013 voor Boijmans

  24 mei 2013

  Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen heeft de Turing Toekenning 2013 gekregen voor de grote voorjaarstentoonstelling ‘Brancusi, Rosso & Man Ray - Framing sculpture’ in 2014.


 • Continium weer leukste museum voor kids

  22 mei 2013

  Museuminspecteurs in de leeftijd t/m 12 jaar kozen vandaag Discovery Center Continium uit Kerkrade voor de tweede keer tot beste kidsproof museum van 2013.


 • Schots museum Europees Museum van het jaar 2013

  21 mei 2013

  De European Museum of the Year Award 2013 is voor het Riverside Museum, het Schots Museum van Transport en Reizen in Glasgow. De jury was unaniem eens. Het museum voldoet aan alle criteria van publieksvriendelijkheid op het hoogste niveau.


 • Prinses Beatrix opent museum Villa Mondriaan

  21 mei 2013

  Dinsdag 21 mei opende de prinses het museum in de villa in Winterswijk waar Piet Mondriaan een deel van zijn jeugdjaren doorbracht. Directeur Wim van Krimpen begroette haar:'ik heb de hele ochtend geoefend u niet te begroeten met 'Welkom Majesteit'. U was altijd mijn Koningin van de kunst. Nu bent u mijn Prinses van de kunst'.


 • Wassenaar krijgt Caldic Museum

  15 mei 2013

  De gemeente is akkoord met de bouw van het museum Kunstverzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh op landgoed Voorlinden. Hij wil nog deze zomer beginnen met de bouw van het museum op zijn landgoed. Van Caldenborgh (1940) is eigenaar van het chemiebedrijf Caldic.


 • Recordaantal bezoekers Jean Paul Gaultier in Kunsthal

  13 mei 2013

  De tentoonstelling The Fashion World of Jean Paul Gaultier in de Rotterdamse Kunsthal is een enorm succes. Op 12 mei sloot de tentoonstelling, die 13 weken duurde, met ruim 170.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Het is de drukst bezochte tentoonstelling van de Kunsthal in de laatste tien jaar.


 • Druk bij koninklijke regalia Paleis Het Loo

  11 mei 2013

  Op Paleis Het Loo zijn sinds 7 mei de koninklijke attributen - regalia - te bewonderen die op 30 april bij de inhuldiging van Willem-Alexander zijn gebruikt. De kroon, de rijksappel en de scepter zijn er te zien, de hermelijnen mantel die Willem-Alexander droeg en de blauwe jurk van Máxima, ontworpen door Jan Taminiau.


 • Stadspenning en fonds voor scheidend directeur Antoinette Visser

  06 mei 2013

  De directeur van het Haags Historisch Museum en Museum De Gevangenpoort heeft op 1 mei afscheid genomen met een bijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Burgemeester Jozias van Aartsen reikte tijdens de drukbezochte afscheidsbijeenkomst een Stadspenning uit aan Visser, die met pensioen gaat.


 • Van Gogh Museum vandaag weer open

  01 mei 2013

  Na een verbouwing van zeven maanden - op tijd en binnen budget - gaat het museum vandaag 1 mei weer open en viert zijn 40-jarig jubileum met de tentoonstelling Van Gogh aan het werk. Van Gogh in de Hermitage in Amsterdam trok ruim 665.000 bezoekers, vooral veel Nederlanders.


april 2013

 • Sluiting Historisch Museum Deventer

  29 apr 2013

  Ondanks de protesten van vele Deventenaren tegen de sluiting van Historisch Museum De Waag houdt het college van burgemeester en wethouders vast aan de voorgenomen bezuinigingen.


 • Zeeuws Museum en University College Roosevelt werken samen

  25 apr 2013

  In Middelburg doen studenten van de universiteit praktijkervaring op in het museum, dat op zijn beurt profiteert van het verrichte onderzoek. Het University College Roosevelt (UCR) biedt het vak Museum Studies aan. Omdat een academische opleidingdus vaak resulteert in boekenkennis is het juist goed dat studenten praktijkkennis kunnen opdoen in het Zeeuws Museum.


 • Inschrijving Maand van de Geschiedenis gestart

  22 apr 2013

  De organisator van de Maand van de Geschiedenis, het Nederlands Openluchtmuseum, nodigt alle musea uit in oktober een activiteit te organiseren rond het thema Vorst & Volk. Dit jaar organiseert het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis op 5 oktober.


 • Trots op nominatie Gouden Apenstaart

  17 apr 2013

  Museuminspecteurs.nl van de Nederlandse Museumvereniging en ANWB Explorers was één van de vijf genomineerden voor de Gouden @penstaart in de categorie beste website voor kinderen. Vandaag maakte de organisatie in Beeld en Geluid bekend dat Zapp.nl de winnaar van de prijs is.


 • Anne Frank Huis blij met bezoek Justin Bieber

  16 apr 2013

  Tienerster Justin Bieber bezocht onlangs het Anne Frank Huis. In het gastenboek schreef hij: écht inspirerend om hier te kunnen zijn. Anne was een geweldig meisje. Hopelijk zou ze een belieber zijn geweest'. Nadat het museum dit op Facebook zette, schoot het veel mensen wereldwijd in het verkeerde keelgat.


 • Tropeninstituut gaat reorganiseren

  16 apr 2013

  Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) start met een ingrijpende reorganisatie, die ± 90 arbeidsplaatsen kost. Dit is nodig om de continuïteit van levensvatbare onderdelen van het instituut te verzekeren.


 • Meer dan 33.000 bezoekers Rijksmuseum in openingsweekend

  15 apr 2013

  Nadat koningin Beatrix zaterdag het museum officieel had geopend konden bezoekers tot middernacht gratis naar binnen. Meer dan 20.000 mensen trotseerden de rij en betraden het museum over dezelfde enorme oranje loper als de koningin. Zondag ging het museum om 9 uur alweer open. Het museum ontving zijn eerste betalende bezoeker feestelijk.


 • Koningin Beatrix heropent Rijksmuseum

  13 apr 2013

  Begeleid door dertien fanfares - uit elke provincie één en één van de Nederlandse Antillen - heropende koningin Beatrix op 13 april het museum officieel met een grote goudkleurige sleutel. Meteen daarna verrees rood-wit-blauw en oranjegekleurd vuurwerk vanuit het gebouw.


 • Directeur Frans Hals Museum|De Hallen vertrekt

  12 apr 2013

  Directeur Karel Schampers heeft aangekondigd dat hij per 1 januari 2014 met pensioen gaat. Hij heeft dan 14 jaar voor de Haarlemse musea gewerkt. Onder zijn leiding viert het Frans Hals Museum dit jaar zijn 100-jarig jubileum met de veelgeprezen tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan.


 • Grote schenking voor Stedelijk Museum A'dam

  11 apr 2013

  Galeriehouder en verzamelaar Paul Andriesse schenkt het museum 60 kunstwerken, waaronder werken op papier, schilderkunst, fotografie en vormgeving. De werken zijn van kunstenaars als Jean-Marc Bustamante, René Daniëls, Charles en Ray Eames, Marlene Dumas, Joep van Lieshout, Jean Prouvé, Wilhelm Schürmann, Thomas Struth en James Welling.


 • Topstukken Rijksmuseum op pakken zuivel Albert Heijn

  09 apr 2013

  De afbeeldingen van zestien topstukken uit het Rijksmuseum sieren vanaf deze week miljoenen literpakken melk, vla en yoghurt van het AH-huismerk. Zaterdag 13 april gaat het Rijksmuseum weer open. Directeur Wim Pijbes vindt dat het Rijksmuseum van iedereen is. Daarom wil het museum de Nederlanders op een laagdrempelige manier verrassen met de prachtige collectie.


 • 900.000 bezoekers 32e Museumweekend

  07 apr 2013

  Ruim 450 musea deden 6 & 7 april aan het Museumweekend dat als thema ‘Doe een museum’ had. Dat hebben 900.000 mensen gedaan, inclusief OCW-minister Jet Bussemaker, die in Tilburg onder meer naar het TextielMuseum kwam.


 • Museumprijs 2013 voor Joods Historisch Museum

  04 apr 2013

  De BankGiro Loterij Museumprijs 2013 - een bedrag van € 100.000 - gaat naar het Joods Historisch Museum. Met 40,09% van de bijna 29.000 publieksstemmen, liet het museum Beeld en Geluid in Hilversum, Museum de Koloniehof in Frederiksoord en Museum Dr8888 in Drachten ver achter zich.


 • Verbouwing Van Gogh Museum gereed

  02 apr 2013

  Het Van Gogh Museum is verbouwd. In de afgelopen zeven maanden heeft het museum een nieuw dak gekregen met 199 lichtkoepels erin. Verder zijn de plafonds vervangen, de muren opnieuw geverfd en is de parketvloer vernieuwd. Op 2 mei is het museum weer voor publiek geopend.