Museumvereniging

Museumvereniging

Nieuwsoverzicht

juli 2015

 • Museumcongres 2015: meld u nu aan!

  23 jul 2015

  Op donderdag 8 oktober 2015 vindt het vernieuwde Museumcongres plaats in Apeldoorn. Het thema luidt Reininventing 2020. Hoe maak ik mijn museum klaar voor de toekomst? Samen met deskundigen binnen en buiten de museumsector zoeken we naar antwoorden tijdens een divers en interactief programma.


 • Postuum eerbetoon aan Manus Brinkman

  20 jul 2015

  Postuum eerbetoon aan Manus Brinkman: uitgave van zijn boek De Verzelfstandiging. Iedereen die wil, kan het boek over de verzelfstandiging van de rijksmusea bestellen.


 • In memoriam Manus Brinkman

  06 jul 2015

  Een buitengewoon hartelijk, open, spontaan en bovenal gedreven museummens is niet meer. Op 4 juli overleed Manus Brinkman in zijn woonplaats Chiang Mai, Thailand.


juni 2015

 • Erfgoedwet aangenomen

  17 jun 2015

  De Tweede Kamer nam gisteren met algemene stemmen de Erfgoedwet aan. Daarmee heeft Nederland vanaf volgend jaar een betere bescherming van cultureel erfgoed.


 • Nomineer een kunstenaar voor de Dr. A.H. Heinekenprijs

  16 jun 2015

  Musea kunnen Nederlandse kunstenaars nomineren voor de grootste individuele Nederlandse kunstprijs, de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. De deadline is 1 oktober 2015.


 • Feest voor musea en Museuminspecteurs

  09 jun 2015

  De prijsuitreiking van het beste kidsproof museum en de Museuminspecteur van het jaar 2015 was een feest! Bekijk het filmpje.


 • Bussemaker biedt zekerheid voor musea

  08 jun 2015

  “Musea kunnen meer investeren in de toekomst door de zekerheid die Minister Bussemaker hen nu biedt. ” Dat zegt Siebe Weide, Algemeen directeur van de Museumvereniging in een reactie op de uitgangspuntenbrief van Minister Bussemaker die vandaag verscheen.


 • Nieuw Functiehandboek Musea

  03 jun 2015

  Nog vollediger en nog uitgebreider, met specifieke aandacht voor loopbaan paden. Vanaf heden te bestellen!


 • Museumvereniging blij met Erfgoedwet

  03 jun 2015

  Gisteren presenteerde minister Bussemaker de nieuwe Erfgoedwet in de Tweede Kamer. De wet biedt betere bescherming tegen onzorgvuldig afstoten van museale collecties. De Museumvereniging ijverde hiervoor sinds 2010


 • Mauritshuis genomineerd voor Gouden Struis

  01 jun 2015

  De Gouden Struis is de prijs voor de beste culturele marketingcase van het seizoen. Voor het eerst dit jaar werd het deelnemersveld uitgebreid naar de hele culturele sector.


mei 2015

 • Meld uw gemeente aan voor de BNG Bank Erfgoedprijs

  18 mei 2015

  Kent u een gemeente met uitstekend erfgoedbeleid? Meld die gemeente dan aan voor de BNG Bank Erfgoedprijs t.w.v. 25.000 euro van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92.


 • Musea gastvrij voor minder mobiele bezoeker

  12 mei 2015

  Het is goed gesteld met de toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers in de Nederlandse musea. Dat blijkt uit de ANWB Museumcheck.


 • Eerste Kennisdag secties van start!

  11 mei 2015

  Vandaag, 11 mei, organiseren de secties van de Museumvereniging de eerste van drie gezamenlijke kennisdagen in het Nationaal Militair Museum. Het thema is ‘publiek’.


 • Internationale versie `Meer dan waard´

  08 mei 2015

  NEMO brengt een publicatie uit getiteld `Museum 4 Values – Values 4 Museums’. Het beschrijft vier maatschappelijke waarden van musea, vergelijkbaar met de publicatie ‘Meer dan waard’.


april 2015

 • Doe mee aan de Maand van de Geschiedenis 2015

  28 apr 2015

  Doe mee aan de Maand van de Geschiedenis in oktober 2015, met het thema Tussen Droom & Daad.


 • 7e pronkstuk Nationale Museumweek: 28 m lang zwaard Grutte Pier in Leeuwarden

  23 apr 2015

  Elke Fries kent het zwaard van Grutte Pier. Maar geen Fries zag het ooit 28 meter lang in glimmend goud boven de stad uit stijgen. Donderdagochtend 23 april werd het zevende - en voorlopig laatste - pronkstuk onthuld op de Lange Pijp in Leeuwarden ter ere van de Nationale Museumweek. De goudkleurige replica van het bekende zwaard van Grutte Pier staat symbool voor de Friese vrijheid.


 • Zesde pronkstuk Nationale Museumweek: vijf gouden DAF's 33 in Eindhoven

  22 apr 2015

  Sinds woensdagmiddag 22 april vlammen vijf gouden exemplaren van de DAF 33 op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Na een warm welkom van burgemeester Rob van Gijzel en vice-voorzitter Geert Vermeer van het DAF Museum luisterden pers, genodigden en het winkelend publiek aandachtig naar een vurig betoog van schrijver Mano Bouzamour over de betekenis van kunst en cultuur.


 • Gouden VOC-schip Hoorn vijfde onthulling Nationale Museumweek

  21 apr 2015

  Het vijfde gouden pronkstuk in de Nationale Museumweek voer dinsdagavond op spectaculaire wijze de haven van Hoorn binnen. Het VOC Schip de Halve Maen was in een feeërieke projectie op een waterscherm te zien. Burgemeester Onno van Veldhuizen, olympisch- en wereldkampioen windsurfen Stephan Van den Berg en directeur van het Westfries Museum Ad Geerdink verwelkomden het in grote getale toegestroomde publiek.


 • Trots van Kampen 6 meter hoog in goud in Nationale Museumweek

  20 apr 2015

  'Wat mij betreft blijft de drinkhoorn hier een jaar staan.' De Kampenaar is volgens burgemeester Koelewijn heel trots op hun drinkhoorn, die nu - in uitvergrote versie en in blinkend goud zes meter uitsteekt boven de gebouwen van de Plantage in Kampen.


 • Derde onthulling Nationale Museumweek: 2.755 gouden molentjes in Arnhem

  19 apr 2015

  De derde onthulling in de Nationale Museumweek was op zondagochtend 19 april. In hartje Arnhem - op de Korenmarkt - vormden 2.755 goud blinkende molentjes één grote Poldermolen. Burgemeester Kaiser, Willem Bijleveld, directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem en de heer Pol, voorzitter van de Gelderse Molen, maakten de eerste gouden selfie.


 • Resten 3e Mosasaurus gevonden in Maastricht in Nationale Museumweek

  18 apr 2015

  Zaterdagochtend 18 april is in Maastricht een derde Mosasaurus gevonden. Dit nieuws kwam naar buiten nadat de 'hagedis van de Maas' bij de tweede onthulling in de Nationale Museumweek onder toeziend oog van burgemeester Onno Hoes, directeur Eric Wetzels en paleontoloog Anne Schulp van het Natuurhistorisch Museum in een indrukwekkende 3D-projectie te zien was op het Onze Lieve Vrouwenplein.


 • Nationale Museumweek begonnen in Middelburg

  17 apr 2015

  Vrijdagochtend was in Middelburg de onthulling van het eerste gouden pronkstuk van de Nationale Museumweek. Burgemeester Bergmann onthulde het 14 meter hoge gouden beeld van Eva. De komende week zijn er nog zes verrassingen in andere Nederlandse steden met zes nieuwe onthullingen van betekenisvolle museumschatten.


 • Fries Museum wint BankGiro Loterij Museumprijs

  16 apr 2015

  Na een nek-aan-nekrace met het Zeeuws Museum wint het Fries Museum de BankGiro Loterij Museumprijs, waarop dit jaar ruim 71.000 mensen stemden. Het Amsterdam Museum werd derde.


 • Extra budget voor vieringen op het gebied van erfgoed

  15 apr 2015

  Het Mondriaan Fonds heeft een extra budget van 200.000 euro ontvangen voor de periode 2015-2016 van OCW om vieringen met een inhoudelijke invalshoek te ondersteunen.


 • Trendswatch 2015

  14 apr 2015

  De Amerikaanse Museumvereniging brengt een trendrapport uit met een beschrijving van zes prikkelende trends. De Nieuwe Bibliotheek in Almere en het Rijksmuseum in Amsterdam dienen als voorbeeld.


 • Nationale Museumweek van start!

  07 apr 2015

  Nationale Museumweek gaat heel Nederland verrassen met kunstschatten uit de regio. ONS ECHTE GOUD!


maart 2015

 • Musea zijn populaire uitjes!

  31 mrt 2015

  ANWB maakte de leukste uitjes van de twaalf provincies van Nederland bekend waaronder maar liefst vijf musea.


 • Uw museum in de Kidz MuseumGidz

  31 mrt 2015

  Ook dit jaar geeft de Museumvereniging de Kidz MuseumGidz uit. Een jubileumeditie (5e) met een fantastische oplage van 75.000 stuks. Uw museum kan erin staan!


 • Nationale herdenking en viering van de bevrijding

  25 mrt 2015

  Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt instellingen, waaronder musea, stil te staan bij de nationale herdenking en viering van de bevrijding.


 • Genomineerden Museumprijs 2015 bekend

  10 mrt 2015

  De genomineerden voor de Museumprijs 2015 zijn bekend. U kunt vanaf nu stemmen op het Zeeuws Museum, het Fries Museum of het Amsterdam Museum via museumprijs.nl.


 • Museumvereniging reageert op Erfgoedwet

  09 mrt 2015

  Vandaag stuurt Museumvereniging haar reactie op de Erfgoedwet naar de commissieleden Cultuur van de Tweede Kamer. De Erfgoedwet zal binnenkort in Tweede Kamer ter bespreking worden geagendeerd.


februari 2015

 • KB opzoek naar digitale collecties

  11 feb 2015

  Heeft uw museum boeken, kranten of tijdschriften digitaal beschikbaar? Of heeft u ze digitaal beschreven? Neem dan contact op met de Koninklijke Bibliotheek.


januari 2015

 • Top Museuminspecteurs winnen iPad!

  30 jan 2015

  Vandaag krijgen in de Kunsthal in Rotterdam vijf kinderen een iPad Mini voor hun originele inspectierapporten van musea. Heel veel kinderen hebben in de kerstvakantie een inspectie gedaan, ook bij de Kunsthal.


 • Onderzoeksbeurzen voor musea

  13 jan 2015

  Tot 2 maart 2015 kunnen musea beurzen aanvragen voor de financiering van promotie-onderzoek of wetenschappelijke publicaties. OCW stelt daarvoor €800.000 beschikbaar.


 • Symposium Museale Verwervingen vanaf 1933

  08 jan 2015

  Op 28 januari 2015 presenteert de Museumvereniging de eindpublicatie van het herkomstonderzoek ‘Museale Verwervingen vanaf 1933’ in het Dordrechts Museum. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.


 • Taskforce Museumeducatie gaat van start!

  06 jan 2015

  Heeft u goede voorbeelden van samenwerkingen met scholen om de collectie van uw museum dichtbij leerlingen van het primair onderwijs te brengen? Deel ze dan met de Taskforce Museumeducatie van de Museumvereniging.


 • Locaties Museumcongres bekend

  06 jan 2015

  Het vernieuwde Museumcongres wordt in 2015 gehouden in Apeldoorn. Het jaar daarna verplaatst het evenement zich naar Amersfoort.


 • Explosieve groei Museumkaart in 2014

  05 jan 2015

  In 2014 zijn liefst 100.000 meer Museumkaarten verkocht dan in 2013 – een groei van 10%. De in totaal 1,1 miljoen kaarthouders hebben bovendien 20% meer bezoeken gebracht aan de 400 musea waar de Museumkaart geldig is.


december 2014

november 2014

 • Ruim € 1,1 miljoen van Mondriaan Fonds voor musea & erfgoedinstellingen

  29 nov 2014

  Het Mondriaan Fonds kent in 2014 ruim € 1,1 miljoen toe aan programma’s van negen musea|erfgoedinstellingen die op een aansprekende manier vorm en inhoud geven aan relevante ontwikkelingen op het gebied van cultureel erfgoed en hedendaagse beeldende kunst in Nederland.


 • Museumvereniging presenteert Beleidsplan 2015-2016

  28 nov 2014

  Afgelopen maandag stemden musea tijdens de ledenvergadering in met het Beleidsplan 2015-2016. De Museumvereniging gaat zich toespitsen op het beïnvloeden van de politieke agenda en de publieke opinie, collectieve promotie van de Nederlandse musea en professionalisering van de branche.


 • Annabelle Birnie nieuw bestuurslid Museumvereniging

  28 nov 2014

  Annabelle Birnie, directeur van het Drents Museum in Assen, is deze week tijdens de ledenvergadering benoemd als bestuurslid van de Museumvereniging. “Als actief bestuurder van de Museumvereniging wil ik met name aandacht vragen voor de musea in de grensstreken in relatie tot het werven van publiek in Duitsland en België.”


 • Politieke museumstages gaan de grens over

  26 nov 2014

  Politici de werkvloer op sturen om de diversiteit van het museumbedrijf te leren kennen. Dat is het doel van de politieke stages in musea. Lidewij de Koekkoek, directeur Stedelijk Museum Alkmaar, sprak met Deense musea over politieke stages op het Deense museumcongres in Kolding.


 • Prinsenhof zet crowdfunding in voor schilderij

  14 nov 2014

  Museum Prinsenhof in Delft zet crowdfunding in om een schilderij te kopen dat ze al sinds 1953 in bruikleen hebben. De eigenaar van 'Gezicht in de Nieuwe Kerk' uit 1661 van de Delftse schilder Hendrick van Vliet, heeft het schilderij te koop aangeboden.


oktober 2014

 • Minister bezoekt poppenhuis in Drents Museum

  23 okt 2014

  Minister Bussemaker van OCW bracht woensdag een werkbezoek aan het Drents Archief en het Drents Museum in Assen.


 • 31 oktober: deadline Bijdrage Veiligheidszorg Mondriaanfonds

  23 okt 2014

  Musea die regelmatig objecten van landelijk belang tonen kunnen een Bijdrage Veiligheidszorg aanvragen bij het Mondriaanfonds. Deadline voor deze aanvraag is 31 oktober aanstaande.


 • Symposium over bedreigd erfgoed

  18 okt 2014

  Afghanistan, Irak, Oekraïne, Mali. Hier en op veel meer plaatsen is gewapende strijd niet alleen een gevaar voor de bevolking. Hoe bescherm je cultureel erfgoed bij conflicten en rampen?


 • Governance Code Cultuur

  16 okt 2014

  Een jaar geleden werd de Governance Code Cultuur gepresenteerd aan minister Bussemaker van OCW.Om inzicht te krijgen in hoe men in de praktijk met de code werkt en tegen welke bestuurlijke vraagstukken organisaties aanlopen heeft Cultuur-Ondernemen een enquête opgesteld.


 • Publieke bestel wordt opengebroken

  13 okt 2014

  Vandaag gaf staatssecretaris Sander Dekker (media) zijn toekomstvisie op de publieke omroep. De publieke omroep wordt opengesteld voor andere partijen dan de huidige 8 omroepen.


 • 8e Museumcongres: terugblik

  13 okt 2014

  Wij kijken met zeer veel genoegen terug op het 8e Museumcongres in Leeuwarden. Klik even door om het hilarische filmpje van Andrea met de verzamelaars nog een keertje te zien!


 • Commissie Putters presenteert rapport Musea voor Mensen

  09 okt 2014

  Vandaag is op het Museumcongres te Leeuwarden het rapport Musea voor Mensen van de commissie Putters gepresenteerd. In het rapport reikt de commissie musea, branche en overheden adviezen aan betreffende: profilering, educatie, besturing, toezicht en verantwoording van de musea.


 • Stoelendans met museumcollega’s op het Museumcongres!

  09 okt 2014

  Thema van het Museumcongres 2014 is de mobiliteit van onze museale collecties. Hoe zit het eigenlijk met onze eigen mobiliteit? Beweging laat ideeën stromen. Grijp jij de kans om voor één dag van baan te ruilen - meelopen kan natuurlijk ook - en van perspectief te wisselen?


 • Wetenschappelijke kennisagenda en beurzen voor museumsector

  09 okt 2014

  Vandaag is tijdens het Museumcongres de ‘Kennisagenda voor het Museale Veld’ gepresenteerd. Minister Bussemaker van OCW stelt tot en met 2016 €800.000 beschikbaar voor onderzoeksbeurzen.


 • Ministerie geeft reactie op inspraak Erfgoedwet

  08 okt 2014

  Het Ministerie van OCW heeft een verslag gemaakt van alle reacties op de Erfgoedwet. In dit verslag geeft OCW tevens aan of zij de reacties op zullen nemen in de wet. De internetconsultatie heeft 109 reacties opgeleverd.


 • Olympic Experience moet deuren sluiten

  03 okt 2014

  Het sportmuseum Olympic Experience in het Amsterdamse Olympisch Stadion sluit per 18 oktober 2014. Het Olympisch Stadion en NOC*NSF vinden dat de presentatie van helden en hoogtepunten uit de Nederlandse sportgeschiedenis een meer eigentijdse uitvoering verdient.


 • Het indemniteitsplafond blijft gelijk

  02 okt 2014

  Minister Bussemaker van OCW heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om haar te informeren over de indemniteitsregeling.


september 2014

 • 10 oktober deadline aanvraagronde meerjarenprogramma’s Mondriaan Fonds

  25 sep 2014

  Musea en erfgoedinstellingen kunnen tot 10 oktober bij het Mondriaan Fonds een aanvraag indienen voor experimentele en voorbeeld stellende programma’s over relevante ontwikkelingen in beeldende kunst en cultureel erfgoed of voor een programmering die de profilering van de instelling aanscherpt.


 • Opmerkelijke samenwerking Arnhemse musea

  24 sep 2014

  Airborne Museum ‘Hartenstein’ lijkt als historisch museum over de Slag om Arnhem op het eerste gezicht weinig gemeen te hebben met Museum Arnhem met haar collectie moderne kunst. Schijn bedriegt echter. Nu, bij de 70-jarige herdenking van de Slag om Arnhem, is het resultaat te zien van een bijzondere samenwerking tussen beide musea.


 • Museumbezoek stijgt met 2,7 miljoen ten opzichte van 2012

  19 sep 2014

  Musea ontvingen in 2013 in totaal 23,2 miljoen bezoeken. Een toename van 13 % ten opzichte van 2012. Dit blijkt uit de publicatie Museumcijfers 2013 van de Museumvereniging.


 • Pauline Krikke nieuwe directeur Het Scheepvaartmuseum

  11 sep 2014

  Vanaf 1 oktober 2014 vormt Pauline Krikke samen met directeur collecties Henk Dessens de directie van Het Scheepvaartmuseum. Krikke volgt daarmee Willem Bijleveld op, die in maart zijn functie neerlegde.


 • Anne Frank Huis en Rijksmuseum in top-10 dagattracties

  08 sep 2014

  Uit het jaarlijkse onderzoek naar de populariteit van dagattracties in Nederland blijkt dat in 2013 De Efteling op nummer één staat, net als in 2012 en 2010. Het Anne Frank Huis staat op de tweede plaats. Volgens Hendrik Beerda, die het onderzoek uitvoert, is het opvallend dat dierentuinen aan een forse opmars bezig zijn. Er staan er zes in de top-10.


 • Kijkdag voor musea bij Nationaal Militair Museum

  03 sep 2014

  Het Legermuseum en het Militaire Luchtvaart Museum gaan samen op in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Op donderdag 25 september, van 10-16 uur is er een kijkdag op de locatie Lopik. Belangstellende geregistreerde musea met militaria in de collectie kunnen objecten reserveren.


 • Wie draagt bij aan MuseumNext?

  03 sep 2014

  Van 19 t/m 21 april 2015 is de zevende editie van MuseumNext, hét congres over de toekomst van musea. Hier komen museummedewerkers uit de hele wereld praten over 'wat nu'? Afgelopen voorjaar was het in Amsterdam, volgend jaar in Genève. De organisatie roept museummedewerkers op een bijdrage te leveren.


 • ANWB Museumcheck

  02 sep 2014

  Voor het tweede jaar organiseert de Museumvereniging samen met de ANWB de Museumcheck. Museumbezoek is immers niet altijd vanzelfsprekend als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit. Het is de bedoeling dat ruim 2.000 vrijwilligers - waarvan één minder mobiel - dit najaar ± 20 musea door heel Nederland bezoeken.


 • Frans Hals & Teylers Museum slaan handen ineen

  01 sep 2014

  De beide Haarlemse musea willen meer toeristen en dagjesmensen trekken. Zij introduceren een combiticket waarmee toeristen binnen twee dagen met aanzienlijke korting beide musea kunnen bezoeken. Voor dagjesmensen is ‘Hartje Haarlem’ ontwikkeld, een pakket voor een uniek dagje winkelen en cultuur in Haarlem.


augustus 2014

 • Hernieuwde regeling veiligheidszorg Mondriaan Fonds

  28 aug 2014

  Musea kunnen een aanvraag indienen voor een gedeeltelijke vergoeding van de projectkosten voor het duurzaam verbeteren van veiligheidszorg. Minister Bussemaker stelt hiervoor 500.000 euro beschikbaar.


 • Museumkaart in de race voor nominatie Transparant Prijs

  26 aug 2014

  Het jaarverslag van de Museumkaart is in de race voor een nominatie voor De Transparant Prijs 2014 voor de beste charitatieve verslaglegging.


 • Paul van Vlijmen van Spoorwegmuseum naar Defensiemusea

  20 aug 2014

  Van Vlijmen, 27 jaar lang directeur van Het Spoorwegmuseum in Utrecht, gaat daar per 31 oktober weg. Hij is de nieuwe directeur van de Stichting Defensiemusea, die uit vier musea bestaat: het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, het Marinemuseum in Den Helder, het Mariniersmuseum in Rotterdam en het Marechausseemuseum in het Gelderse Buren.


 • Charles Boissevain vertrekt bij Deventer Musea

  18 aug 2014

  Per 1 januari 2015 neemt Charles Boissevain (62) na 12,5 jaar afscheid van de Deventer Musea. Hij was directeur van het Historisch Museum en het Speelgoedmuseum.


 • Doe mee aan de Maand van de Geschiedenis

  14 aug 2014

  Het Nederlands Openluchtmuseum en de Museumvereniging nodigen musea van harte uit deel te nemen aan de Maand van de Geschiedenis in oktober 2014.


 • Europese commissie toetst beleid op relevantie cultureel erfgoed

  07 aug 2014

  De Europese Commissie kondigde aan dat vanaf heden alle onderdelen van beleid getoetst worden op relevantie voor cultureel erfgoed. Dit liet Europanostra, de Europese koepelorganisatie voor monumenten, onlangs weten.


 • Musea in prijs gestegen, bezoek neemt toe

  07 aug 2014

  Op 7 augustus publiceerde het CBS cijfers over onder andere de toegangsprijzen van musea. Die zijn volgens het CBS de afgelopen vijf jaar in prijs gestegen. De Museumvereniging ziet daarnaast de publieke belangstelling voor musea toenemen.


 • Museumbezoek meest favoriete culturele uitstapje

  06 aug 2014

  Deze zomer maakten 60% van alle Nederlanders ten minste één cultureel uitstapje. Het meest favoriet daarbij was een bezoek aan een museum (28%). Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.


 • Bijdrage collectiemobiliteit voor musea

  04 aug 2014

  Heeft uw museum al gebruik gemaakt van deze regeling van het Mondriaanfonds die sinds 2013 van kracht is?